U ova nemirna vremena koja su krenula s ožujkom, ratom u Ukrajini i ludovanjem cijena energenata, Općina Skrad krenula je u neizvjesno proljeće o kojem smo razgovarali s prvim čovjekom Općine, načelnikom Damirom Grgurićem.

Što ima novoga uz cijenu  odvoza komunalnog otpada­­. Zna li se kada će doći do poskupljenja ove usluge?

Mi smo na osmoj sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u Općini Skrad po obrazloženju koje je prezentirao direktor Komunalca Boro Tomić. Po svemu sudeći cijena odvoza će porasti, no zasada se zna jedino fiksna ili minimalna cijena od 42 kn plus PDV za kućanstvo te 100 kn plus PDV za nekućanstva. Varijabilna cijena ili cijena odvoza po kanti  znat će se po izračunu koji će umnogome ovisi od cijene energenata, prijevoza na Marinšćinu, troškova Sović laza…Nadam se da cijena jedne kante odvoza otpada neće drastično poskupjeti i vjerujem da će se članovi naših kućanstava ponašati odgovorno u sortiranju, odvajanju otpada. Vjerujem da će odgovornost građana prema otpadu biti veća nego što je do sada jer cijena jedne kante neće biti kao do sada, desetak kuna u prosjeku. Ona bi mogla biti puno, puno veća i o njoj neću sada kalkulirati. A kada će do nove cijene doći, vjerojatno do ljeta ove godine.

Što se može reciklirati i odvajati?

Zna se da će država pomoći završetak ceste do Zelenog vira. Koja su sredstva u pitanju?

Da, država nam daje 5 milijuna kn za završetak ceste do Zelenog vira. S tim novcima dovršit ćemo proširenje još 1,1 km ceste, postavljanje zaštitnih ograda i asfaltiranje ceste. Moguće je da ćemo sve dovršiti ove godine čime bi izletište dobilo mogućnost prihvata mnogo većeg broja posjetitelja. Pristup bi bio mnogo sigurniji, uz dolazak u izletište i manjih autobusa.

Što je sa sustavom odvodnje i priključkom na pročišćivač otpadnih voda?

Ovo pitanje nije jednostavno, jer radi se o dovršetku sustava odvodnje koji je pokrenut pred više godina unazad, koji je bio u fazi mirovanja zadnjih godina, no došlo je vrijeme da se on dovrši. Prvo će trebati dovršiti mrežu odvodnje koja je još preostala, u nekim dijelovima Skrada i potom bi se sve povezalo s pročišćivačem na području Općine Brod Moravice za što su osigurana sredstva od  oko 17 milijuna kn.  

Što se događa s centrom Skrada? Centar Skrada, stari hotel Zeleni vir, malo parkiralište i park iznad njega, benzinska stanica…

Došao je red i na uređenje centra Skrada. Evo, u javnoj raspravi je gradski trg sa zelenim otocima na mjestu malog parkirališta. Sam trg bi bio uređen u prostor za okupljanja, za šetnje i odmor i on bi bio povezan s parkom iznad, kojeg bi se uredilo s polukružnom šetnicom prema mjesnoj crkvi Sv. Antuna.

O starom hotelu održat će se razgovori s županijom kako bi se budućim investitorima omogućilo ulaganje u taj objekat. Zatvorena benzinska stanica još uvijek je aktualna u našim planovima otkupa no čekamo da INA raspiše natječaj o prodaji ove nekretnine jer prije ne možemo ništa učiniti.   

Ostali planovi…

Što se tiče ostalih planiranih projekata ide uređenje ograde novog groblja, čekaju se natječaji EU kojima bi se zatvorili projekti koji su već prije pripremljeni, od Perića, SRC Skradske drage, pojedinih nerazvrstanih cesta…

Tako govori načelnik Grgurić, vremena koja dolaze su teška i izazovna, i Općina i građani žele da dođe kraj rata u Ukrajini, da korona stane, da dođu neka nova ali mirnija vremena ne samo za građane Općine Skrad već i Europe i svijeta.