Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. Bilo bi politički slijepo i promašeno da se ukine Dan antifašističke borbe. U spomen-parku Brezovica pokraj Siska u utorak se održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Delegacija Općine Skrad, Ivan Crnković, Helga Grgurić i Elena Cindrić, u pratnji skradskih antifašista i branitelja 138. brigade Goranski risovi, u jutarnjim satima na dostojan su način obilježili Dan antifašističke borbe polaganjem   cvijeća i paljenjem svijeće u starom parku kod spomenika palim borcima u starom parku i grobu palih boraca II. svjetskog rata na mjesnom groblju, kod križa poginulim hrvatskim braniteljima  te spomen ploče palim mještanima Bukovog vrha u središtu sela koji su još jednom potvrdili antifašističku ideju koju nose u svojim srcima.