Skrad je oduvijek imao tradiciju bavljenja sportom. Žitelji, mlađi ili stariji, bavili su se zimi skijaškim trčanjem i skokovima i sanjkanjem koje je imalo rekreativan značaj dok su u ostalom dijelu godine, jesen i proljeće, glavni sportovi bili nogomet i odbojka kod žena a izgradnjom kuglane u Skradu započelo je kuglanje. Danas djeluju tri sporta, skijaško trčanje, nogomet i kuglanje.

Povijest skradskog kuglanja

Izgradnjom kuglane u Skradu, koja je započela 1978. a završila 1980. godine započelo je kuglačko vrijeme koje je zarazilo velik broj Skrajana i ono traje i danas. Klub je osnovan 13. lipnja 1980. godine na poticaj triju Grgurića, Zdravka – Mundusa, Rudolfa te Antona Vlade koji je bio i prvi predsjednik, a osnivanju je prisustvovalo 64 člana. Klub je djelovao u sklopu Sportskog društva Polet čiji je predsjednik bio Josip Blažević Blaž. Prvi nastup kuglaši su imali iste godine u rujnu u Općinskoj ligi Delnice. Nakon tri godine kuglanja ulaze u Zonsku ligu te su u početku tri puta ulazi i ispadali iz nje. Sazrijevanjem igrača, kvalitetnijim radom i pomoći Nikole Dragaša i KK Medvešćak, koji je gostovao u Skradu, dolazi do stabilizacije rezultata tako da Polet ubrzo postaje standardni Zonaš. Kako se klub razvijao, tako rastu i apetiti te se 1996. godine klub pojačava Franjom Vicem, Borisom Barabom i Ivanom Zrilićem čime se Poletu otvaraju drugoligaška vrata te odmah u prvoj godini nastupanja osvajaju prvo mjesto u konkurenciji osam ekipa i ulaze u prvu ligu. Time kuglači Poleta ulaze u povijest goranskog ekipnog sporta kao prvi prvoligaš. Bilo je to najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je imalo prvoligašku ekipu. Mali Skrad dvije je sezone bio metropola goranskog kuglačkog sporta vođen igračem i trenerom Josipom Jeličićem. Na skradskoj kuglani kuglali su svi najbolji hrvatski kuglači što je privuklo mnoge mlade dečke na kuglačku stazu, a posljedica toga je da se Skradu  2002. godine osnova se još jedan klub, KK Skrad. Kuglači kuglaju u 5.,4.,3. i u 2. HKL Zapad. Time je Skrad postao mjesto, Općina s dva kluba što je bila rijetkost za tako male sredine. Kuglači Poleta i Skrada su tako djelovali do 2021. godine kada je  došlo vrijeme za spajanje dvaju klubova pod imenom KK Skrad.  Prvenstveni razlog bio je smanjeni broj igrača, nešto zbog starosti, nešto zbog obiteljskih razloga, nešto zbog odlaska u druge klubove i nove sredine… Svih godina kuglače su potpomagale skradske tvrtke, pojedine udruge i najviše Općina Skrad, koja je iz Proračuna svake godine izdvajala prosječno do 20 tisuća kn za svaki klub.

Kroz ovih četrdeset i dvije godina kuglanje su vodili predsjednici, Vlado Anton Grgurić 4 godine, Rudolf Grgurić 4 godine, Matija Šporčić 21 godinu i zadnjih godina Josip Jeličić, Dubravko Mance, Boro Kranjčević, Naglić Dragan, Anton Močan, Saša Gorupić.

U sezoni 2021./2022. KK Skrad je  nastupao u 2. HKL zapad i sezonu je  zaključio vrlo uspješno. Ovogodišnje natjecanje odradili su Branimir Arbanas, Saša Gorupić, Nikola Mance, Leopold Jurković, Danijel Bertović, Kristijan Jurković, Stefan Gotzmann, Mario Injić, Josip Skender, Toni Rupe, Dario Injić uz rezerve Damira Brajdića, Mikea Friedrich Gotzmanna, Josipa Jeličića, Marcela Margetu i Lovru Tomljanovića. Ukupno je KK Skrad osvojio treće mjesto s 27 bodova, 12 pobjeda, 3 neriješena rezultata i 7 poraza…

O cijeloj sezoni predsjednik kluba Saša Gorupić kaže:“ Zahvalio bih svim igračima, treneru, sucima i navijačima koji su podržali naš klub ove sezone u kojoj smo ostvarili odličan rezultat. Posebna zahvala Općini Skrad, načelniku i svima koji su nas pratili financijski u dosadašnjem radu. Nadalje, posebna zahvala svim igračima koji su prošli kroz ovaj klub u prošlih dvadesetak godina, a ima ih podosta da ih ne nabrajam. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti ovakvim tempom dugi niz godina koje predstoje pred nama. Spajanjem dvaju klubova KK Skrad i KK Polet u novu  2022./2023. kuglačku sezonu ulazimo kao jedan klub KK Polet – Skrad iz Skrada. Nadam se još boljim rezultatima, dobrom druženju na našoj kuglani Zeleni vir i dobru igru svima.”