Općina Skrad provodi projekt  “Eight Cities Together for Building our Europe” koji se financira iz programa “Europa za građane”, programa čiji su glavni ciljevi pomoći građanima u razumijevanju povijesti, vrijednosti i različitosti EU-a te potaknuti građane na sudjelovanje u demokratskim procesima na razini EU-a.

Voditelj projekta je grad Gerace iz Italije, a uz Općinu Skrad u istom sudjeluje još 6 partnera iz Estonije, Rumunjske, Portugala, Španjolske, Mađarske i Grčke. 

Cilj projekta je približiti Europsku uniju i institucije Europske unije kao i mogućnosti koje ona pruža stanovnicima te spriječiti širenje euroskepticizma.

U okviru navedenog projekta, od 06.-10. lipnja 2022. Skrad je domaćin za više od 30 osoba iz navedenih EU zemalja te će organizirati razne aktivnosti sa ciljem promocije projektnog cilja. Goste iz Europskih gradova pozdravio je načelnik Općine Skrad Damir Grgurić zaželjevši im uspješan rad.

U sklopu navedenih aktivnosti dana 7. lipnja održati ćemo dijalog s mladima u Srednjoj školi Delnice u okviru kojeg će stručne osobe iz Centra za tehničku kulturu Rijeka koja je i Eurodesk multiplikator, voditi radionicu u okviru koje će mlade upoznati sa prilikama i mogućnostima koje im Europska unija nudi, s naglaskom na Erasmus+ program. Erasmus + program izrazito je zanimljiv za mlade s obzirom da nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije, među ostalim provođenje razdoblja studija u inozemstvu, obavljanje stručne prakse, stručna usavršavanja i osposobljavanja, volontiranja, razmjene mladih i drugo. Posebice ćemo se u okviru ove radionice osvrnuti za nadolazeće prijave za putovanja vlakom u okviru kojih mladi imaju mogućnost upoznati raznolike krajolike Europske unije i raznolikost njene kulture, sela i gradova, te steći vrijedna iskustva.

Nadalje, dana 08. lipnja u Domu kulture u Skradu (Josipa Blaževića-Blaža 8) biti će organiziran EU dijalog na temu “The immigration polices in the future of EU after the Ukraine crise”/”Budućnost migracijskih politika Europske unije nakon Ukrajinske krize”,na kojoj će osim predstavnika jedinica lokalnih samouprava s područja Gorskog kotara i šire, građana, mladih, predstavnika lokalnih akcijskih grupa i drugih, sudjelovati i predstavnici 8 zemalja sudionika projekta koji će iznijeti svoje stajalište s obzirom na cjelokupnu situaciju s aspekta pojedinačne države članice iz koje dolaze. Ispred Europe Direct Centra rijeka govoriti će Dario Zorić, direktor Regionalne razvojne agencije Porin sa dugogodišnjim iskustvom na provođenju EU projekata i promociji vrijednosti EU. Okupljenim sudionicima debate Petar Hrg, direktor turističke zajednice Gorkog kotara, predstaviti će Gorski kotar i njegove brojne prirodne i kulturne znamenitosti.
Osim navedenog, sudionici ovog projekta posjetiti će i Centar za velike zvjeri u Staroj Sušici, izgrađen EU sredstvima te će saznati nove spoznaje o tri velike zvjeri – medvjedu, vuku i risu, ali će dobiti i vrijedne informacije o ostvarenom financiranju centra iz EU fondova.
Naposljetku,  u sklopu ovog projekta održati će se sveukupno 8 EU debata, 8 EU dijaloga za mlade, 24 lokalna dijaloga, 1 natjecanje u okviru kojeg će mladi moći osvojiti put u Brisel gdje će posjetiti EU institucije te 8 study visit-a. Provođenjem ovih aktivnosti ostvariti ćemo projektni cilj, približiti ćemo EU i njene institucije stanovnicima, upoznati ćemo stanovnike sa prilikama koje im EU nudi, a što se posebice odnosi na mlade osobe i vratit ćemo povjerenje građana u institucije i vrijednosti EU, koje su među njima poljuljane, posebice nakon posljednjih kriza uzrokovanih COVID pandemijom Ukrajinskim ratom. Dijalogom među građanima i širenjem primjera dobre prakse potaknuti ćemo širenje pozitivne svjesi o EU i mogućnostima koje nudi.
Zaključno, pozivamo sve, a posebice mlade, da se uključe u projekt „Eight Cities Together for Building Our EU“ jer će sudjelovanje u ovakvim projektima zasigurno pozitivno utjecati na njihovu svijest, ali u okviru istog će steći i vrijedna iskustva i vještine koje će moći iskoristit u daljnjem obrazovanju, ali i radu.