Većina branitelja s područja Općine Skrad pripadala je 138. Brigadi Goranski risovi, no dio Skrajana bio je pripadnik i drugih postrojbi HV i Policije. Stoga je podružnica 138. Brigade Skrad željela na jednom mjestu okupiti sve koji su nosili odoru Hrvatske vojske i Policije te sudjelovali u borbi za slobodu Hrvatske.

Uz 30 godina Goranskih risova u Domu kulture u Skradu okupilo se nešto više od 40 pripadnika postrojbi HV, najviše 138. Brigade. Dan prije položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće na grobu Josipa Blaževića Blaža te minutom šutnje odana počast Blažu i svim poginulim braniteljima. Uz kratko obraćanje predsjednika Podružnice Josipa Lisca i minute šutnje za sve poginule branitelje, druženje je nastavljeno domjenkom i pričama iz vremena kada su se Hrvatska i Skrad branili u Lici, na prvoj crti bojišnice.

Malo o 138. Brigadi Goranski risovi

138. brigada HV-a osnovana je ukazom predsjednika RH Franje Tuđmana 28. listopada 1991. godine i to od pripadnika ZNG-a s područja tadašnjih općina Čabar, Delnice i Vrbovsko. Prva akcija u kojoj sudjeluju je osvajanje delničkih vojnih skladišta i vojarne 5. studenog 1991. godine, a 19. prosinca odlaze na bojišnicu u Liku gdje ostaju do studenog 1995. godine. Brigada je razvojačena 15. studenog 1995. godine i u njoj su u vrijeme njenog postojanja djelovala 5.474 vojnika. Brigada je imala 15 mrtvih i 220 ranjenih, a od rata pa do danas umrlo je, često baš zbog posljedica ratnih zbivanja, više od 500 pripadnika brigade.