Udruga koja okuplja najmlađe Skrajanke i Skrajane par dana nakon 15-og rođendana obilježila je svoj rođendan okupivši bivše i sadašnje članove te pozvane goste te su s nekoliko plesova i rođendanskom tortom obilježili važnu godišnjicu…Rođendanu se odazvalo 30-ak članova koji su folklornim nastupima i  svojim plesanjem mamili pljesak publike u Skradu i  naseljima izvan Skrada.

Skupina je djelovala dugo godina u sklopu  KUD-a Zeleni vir, a zadnjih godina u sklopu DND-a Skrad. Kroz povijest je prisutne u dvorani Doma kulture provela Mihaela Špoljarić, prva voditeljica mladih plesača, podsjetivši sve kako je u ovih 15 godina kroz skupinu prošlo 50-ak djece, kako se počelo plesati u dvorani OŠ Skrad, kako se nastupalo u Skradu, na svečanim sjednicama Općine Skrad, Gorskom sajmu, danima OŠ Skrad, Božićnim koncertima, Danima državnosti,  Goranskim riječima kroz pjesmu i ples, Malinijadama,  Lukovdolu,  Bundevijadi u Vrbovskom,  Vjeronaučnoj olimpijadi  u Opatiji, Danima šljiva u Brod Moravicama, televizijskom nastupu u emisiji Razglednice iz Hrvatske… Za svoj su rad primili i više nagrada Općine Skrad..  

Danas imaju plesače podijeljene u dvije skupine vrtićke i osnovnoškolske dobi.  Mlađu skupinu vodi Manuela Damić, jedna od prvih polaznica folklora,  te stariju koju vodi Mihaela Špoljarić.