U Lovačkoj sobi Doma kulture održana je početna konferencija projekta „Žene za zajednicu“, projekta koji se financira iz programa „Zaželi-program zapošljavanja žena“ Europskog socijalnog fonda. Konferenciju je vodila Nikolina Crnković Đorđević uz prisustvovanje voditeljice ispostave Zavoda za zapošljavanje Delnice Višnje Mihelčić. Vrijednost projekta „Žene za zajednicu“ je 1.065.588,56 kuna, s EU potporom u maksimalnom 100-postotnom iznosu. Korisnik projekta je Općina Skrad, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb, Podružnica Delnice.

U okviru projekta Općina Skrad zaposlit će 6 žena na razdoblje od 24 mjeseca koje će pružati podršku za minimalno 24 krajnja korisnika (svaka od zaposlenih žena pružat će podršku za najmanje 4 krajnja korisnika). Osim toga, sufinancirati će se i plaća voditelja projekta, koji će na projektnim aktivnostima raditi na pola radnog vremena, odnosno 4 sata dnevno, u trajanju od 30 mjeseci.

Tako gđa. Crnković Đorđević kaže:”Natječaj za zapošljavanje žena je proveden, prijavilo se 15 žena, te je u postupku proces odabira kandidata kojeg će provesti povjerenstvo za provedbu natječaja, odnosno provesti će se odgovarajuća testiranja na koja će se pozvati sve žene koje su se prijavile na natječaj, odnosno čije su prijave potpune i koje zadovoljavaju uvjete (prijavljene su u evidenciju HZZ-a i imaju završenu najviše srednju školu, odnosno SSS stupanj stručne spreme).

Postupak procesa odabira kandidata za rad biti će transparentan te će se povjerenstvo voditi preporukama ESF-a, od kojih je za naše kandidate najizrazitija preporuka da se zapošljavaju osobe starije od 50 godina. Ovisno o broju prijavljenih kandidata starijih od 50 godina, postoji naravno i mogućnost da se zaposli netko izvan te dobne skupine.”

Zaposlene žene za svoj će rad primati minimalnu plaću, sukladno važećim zakonskim propisima, a biti će im refundirani i troškovi prijevoza, kako do mjesta rada tako i do krajnjih korisnika. Planira se da bi s radom žene započele u rujnu ove godine a u međuvremenu će se obići i pozvati potencijalni korisnici s kojima će se obaviti razgovori kako bi ušli u ovaj hvale vrijedan program.