Krajem mjeseca razgovarao sam s načelnikom Općine Skrad Damirom Grgurićem. Razgovor se vodio o razvojnim potencijalima Općine koji su značajni, a ponajviše se očituju u razvoju ruralnog turizma. Nažalost, takvi su i problemi s kojima je se Općina Skrad suočava. Nedostatak privatnih investicija te nezadovoljavajuća fizička, ekonomska i socijalna infrastruktura značajke su Općine Skrad.

Kakav je trenutno život čovjeka u Skradu?

Radno sposoban dio stanovništva živi dobro po mom mišljenju, dok umirovljenici žive s nešto nižim prihodima ali sveukupno mislim da Skrajani bolje žive nego žitelji nekih drugih goranskih sredina. Tako barem statistika govori…

Što Općina poduzima da bi stanovništvu bilo bolje?

Moram naglasiti da Općina poduzima sve da bi olakšala život žitelja, obiteljima koje su odlučile živjeti u Skradu. Snijeg se redovito čisti u zimskom periodu, ni jedno selo nije bilo odsječeno od „svijeta“ ni jedan dan. Vodi se briga o starijoj populaciji, o umirovljenicima, na razne načine, od pomoći u kući do vožnji na preglede i terapije van Skrada. Vodimo brigu o mladima, studentima, srednjoškolcima, osnovnoškolcima i predškolskoj djeci. Ove godine dali smo stipendije svim studentima i srednjoškolcima koji su se javili na natječaj. Brinemo redovito o najmlađim Skrajanima, djeci vrtića kojima sufinanciramo boravak s oko 82 posto tržišne cijene koštanja vrtića /uplate roditelja su oko 60 tisuća kn dok je trošak vrtića 390 tisuća kn/. Uz to brinemo o djeci s težom socijalnom situacijom, o socijalno potrebitim obiteljima ili pojedincima. Mogu reći da skradske udruge i njihovo članstvo živi bolje nego mnoge druge u drugim sredinama.

Što nas očekuje sutra?

Općina radi na stvaranju poticajnog i povoljnog okružja prvenstveno kroz projekte fizičke, ekonomske i socijalne infrastrukture koja je potrebna da bi se smanjile identificirane razvojne blokade u Općini te da bi se omogućilo i potaknulo privatni sektor i civilno društvo na realizaciju komercijalnih i socijalnih razvojnih mogućnosti i potencijala Općine. Primjeri potrebnih infrastrukturnih projekata uključuju: širenje i završetak vodoopskrbne mreže, završetak izgradnje kanalizacijskog sustava i odvodnje, unapređenje sustava gospodarenja otpadom, razvoj cestovne mreže, unapređenje i modernizaciju sustava obrazovanja, potporu našim udrugama te još kvalitetniju savjetodavnu potporu poduzetničkoj zajednici. Krajnji cilj ovakvih projekata je razvoj temeljnih resursa Općine te pozitivna izmjena strukture i baze koja će dovesti do razvoja novog i vitalnog poduzetničkog modela Općine.

Općina će strateškim i usklađenim razvojnim planom nastupati prema različitim investitorima, uključujući ministarstva i Vladu RH, Županiju, Europsku uniju. Kratkoročno, cilj je da Općina efikasno i ekonomično pristupa programima ministarstava Republike Hrvatske, predpristupnim fondovima Europske unije te strukturnim i kohezijskim fondovima EU. U idućem razdoblju riješit ćemo asfaltiranje ceste Hlevci – Mrzla kosa, vrijednosti oko milijun kuna.

Za stari hotel Zeleni vir izrađuje se projektna dokumentacija vrijednosti oko 250 tisuća kuna. Završetkom projektne dokumentacije slijedi kandidatura prema EU fondovima i za stavljanje hotela u funkciju trebat će, procjene nam govore, blizu 5 milijuna kuna. Nadalje mi, kao osnivači LRA PINS, PINS-u dajemo određene garancije za kredit izgradnje multifunkcionalnog objekta na dvije etaže površine od oko 600 kvadrata, čija će gradnja stajati oko 8 milijuna kuna.

U naselju Rogi rekonstruirat će se planinarski dom, koji je vraćen u vlasništvo Općine, za smještaj do 20 osoba i za njega će se utrošiti blizu milijun kuna. U planu je rekonstrukcija ceste od Gornje Dobre do Žrnovca koja bi koštala daljnjih milijun kuna. Za kraj velikih investicijskih radova dolazi uređenje i asfaltiranje ceste Kupjak –Rogi…koja je spremna za kandidiranje prema EU fondovima…i ona spada u skup projekat, u kojem će nas samo projektna dokumentacija stajati oko 500 tisuća ako ne i više kuna. Svi ovi projekti primarno su orijentirani za dobrobit stanovnika i poduzetnika naše Općine.

Moja vizija realizacije gore navedenih projekata do 2020. godine koncentrira se i na smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda kroz poticanje ekonomskih aktivnosti baziranih na održivom korištenju prirodnih resursa, tradiciji i povoljnom geografskom položaju naše Općine.

Tako govori načelnik Grgurić a iz njegovih riječi se da razabrati briga za sve žitelje i naselja Općine. U svemu postoji dvojba, kome dati prioritet, više i brže, centralnom naselju ili naseljima uokolo kojima se svakim danom smanjuje broj stanovnika. Neki projekti su spremni, neki čekaju natječaje a neki se pripremaju, zbilja je kojom se Općina bori za boljitak žitelja Općine Skrad.