Skradski vrtić koji djeluje pri školi s radom je započeo prije 41 godine s poludnevim boravkom djece, a 2009. godine proširuje svoje usluge uvođenjem cjelodnevnog boravka djece. Godinama je djelovao na katu stare školske zgrade u jednoj velikoj učionici-dnevnom boravku od 66 metara kvadratnih. Prije dvije godine vrtić se seli u prizemlje, u prostor od oko 110 metara kvadratnih, a krajem prošle godine dobiva još blizu 35 metara kvadratnih, tako da sada raspolaže s dva dnevna boravka, za mlađu djecu i predškolce, računalnom sobom, sobom za rekreaciju i spavanje, sanitarnim čvorovima za djecu i odgojiteljice, sobom za odgojitelje te malim ulazom s garderobom za djecu.

Predškolci sada imaju svoj prostor za rad u kojem se pripremaju za prve školske korake, dok ostala mlađa djeca imaju dovoljno prostora za svoje najdraže aktivnosti, slobodnu igru po centrima: građenja, kuhanja, uljepšavanja, početnog čitanja i pisanja te u glazbenom, likovnom, stolno-manipulativnom, medicinskom i istraživačkom centru. Postojeći centri se svakodnevno nadopunjavaju različitim poticajima ili se stvaraju novi, ovisno o interesima djece.

O sadašnjem prostoru odgojiteljice Vedrana i Vesna kažu kako se zadnjim proširivanjem dobilo na prostornosti, kako je on postao mobilniji te je i pažnja djece tijekom dana veća, kako tijekom ciljanih aktivnosti tako i slobodne igre. Svakodnevno tete u vrtiću kroz svoj rad djeci usađuju neka pravila koji će ih pratiti kroz život od, sve podijeliti s drugima, igrati pošteno, ne udarati druge, svaku stvar vratiti tamo gdje si je našao, počistiti za sobom, ne uzimati ono što nije tvoje, kada nekoga povrijediš, ispričati mu se, puštati vodu u WC-u, prati ruke prije jela i zubiće poslije jela…

„U svakodnevnom radu s djecom zadnje godine velika su nam pomoć volonterke-odgojiteljice Maja i Matea. Maja i Matea sakupljaju svoja prva iskustva u radu s djecom, pomažu u stvaranju ciljanih dnevnih aktivnosti, odrađuju aktivnosti u sklopu satnice volontiranja…sve kako bi se što bolje pripremile za polaganje stručnih ispita. Svakodnevno i mi učimo uz našu djecu, susrećemo se s različitom problematikom, različitim potrebama djece. Pokušavamo dati djeci sve što će im biti potrebno da samostalno kroče u školske klupe u drugoj zgradi, zgradi škole,“ kažu mentorica volonterki Vesna Jurković te VedranaTomić, odgojiteljice skradskog vrtića.

Načelnik Općine Damir Grgurić o zadnjim proširenjima kaže:“Proširenja su poduzeta radi prihvaćanja sve predškolske djece naše Općine u dječji vrtić kako bi zadovoljili potrebe zaposlenih roditelja s područja naše Općine. Ovim proširenjem dobili smo potrebne kapacitete za više godina unaprijed i zadnjih uloženih tridesetak tisuća kn smo s veseljem uložili u boljitak naše najmlađe populacije. Moram naglasiti da smo i dodatnim zapošljavanjem ispoštovali Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja, sve u svrhu optimalnog rada ustanove koju sufinanciramo. Jest da nas to košta nešto više, no i time pokazujemo da smo Općina prijatelj djece, da su nam mladi roditelji korisnici vrtića na prvom mjestu.“

Ravnatelj vrtića i škole Vjekoslav Pintar dodaje:“Zadnjim proširenjem vrtića omogućili smo upis sve djece koja su se prijavila na raspisan natječaj za radnu 2015./2016. godinu. Moram reći da su konzumenti vrtića i roditelji djece s posebnim potrebama te je i rad vrtića prilagođen tim zahtjevima, od zapošljavanja volontera kao i novim dodatnim zapošljavanjem što će potrajati dok ćemo u vrtiću imati djecu s posebnim potrebama. To posredno znači da će u nekoliko idućih godina /dok će upis djece biti optimalan i dok će ga Općina financijski pratiti/ vrtić funkcionirati u tom obliku, sve kako bi roditeljima djece vrtića omogućili optimalan razvoj i pripremu za polazak u školu.“ Kako djeca reagiraju na novi prostor? Pitali smo najstarije predškolce kako se osjećaju u vrtiću. Tako Isabela i Ivan kažu kako vole ići u vrtić jer su tu njihovi prijatelji, jer se tu pleše, pjeva, crta, piše i ući, Dan voli oblikovanje plastelinom dok mlađi Mihael, Dominik i Lea više vole ciljane skupne igre, poput doktora ili raznih slagalica, kao i računalne igrice u računalnoj sobi.

Tako žive i rade skradski vrtićari svakodnevno poticani od njihovih teta, odgojiteljica, dok roditelji imaju sigurno mjesto gdje puštaju svoju djecu, gdje se djeca razvijaju u najosjetljivijem razdoblju svojih života.