Mjesec studeni je započeo, započeo je obilježavanjem blagdana Svih svetih, danom kad se sjećamo naših pokojnika. Razmišljamo što smo od njih baštinili, čime su nas zadužili ili ne. Blagdan Svi sveti nije samo uspomena na dobre i plemenite ljude, već na sve ljude koji su živjeli na ovom svijetu. Naše su živote nečim obilježili, usmjerili, možemo ih smatrati svojim uzorima i zato im želimo iskazati štovanje.

No, roditelji, djedovi i bake, su ti kojima iskazujemo posebno štovanje na grobljima. Nije to samo sjećanje. Pokupili smo od njih neke načine razmišljanja i obrasce ponašanja. Neki njihovi stavovi u nama žive i danas. Njihove vrijednosti su dio i naših vrijednosti.

Idemo danas na groblje, uredimo grobove naših najmilijih, okitimo ih cvijećem i brojnim lampionima. Zastanimo neko vrijeme uz njih i vratimo slike iz njihovih i naših života, prisjetimo se sretnih trenutaka zajedničkog života. Nije fizički nestanak njihov kraj.

Neka počivaju u miru! Naši pokojnici nisu odsutni, nego samo nama nevidljivi. Svojim očima punim sjaja oni nas gledaju s visina i prate kako živimo svoje živote.

Dan Svih svetih je dan kad ljudi, bez obzira na ideologiju, odlaze na groblja i ukrašavaju grobove svojih najmilijih. Bilo kako bilo, slavite li ovaj dan ili ne, odvojite trenutak da se sjetite svojih najmilijih koji više nisu s Vama, a zatim pođite se družiti sa živima jer na današnji dan slavi se i život!