Skradski PINS koji je osnovala Općina Skrad 1996. godine više godina je, a naročito zadnje dvije na udaru pojedinaca Općinskog vijeća koji smatraju da je PINS „bršljan nametnik“ koji živi na račun Proračuna Općine Skrad. S tim teretom živi PINS koji zapošljava četiri djelatnika, od kojih tri ostavljaju svoj porez na dohodak Općini Skrad, dok jedan odlazi U drugu Općinu…Slijedom stigme koja se želi prišiti PINS-u da je tvrtka koja Općini stvara trošak razgovarao sam u prostorima tvrtke s predsjednikom Uprave Danijelom Bertovićem. Evo što o tome govori gosp. Bertović.

1. Prozivaju Vas da ste teret na Proračunu Općine Skrad?

Da, to je istina i neke osobe iz Općinskog vijeća i Skrada smatraju da smo financijski teret Općini, da više uzimamo nego dajemo. Moram razuvjeriti iste podacima iz 2013. i 2014. godine o našem poslovanju. Tako smo 2013. iz Proračuna Općine dobili 75 tisuća kn a kroz odrađene projekte Općina je dobila 60 tisuća kuna na žiro račun, te kroz poreze na dohodak i tvrtku još 15,2 tisuće kn. Ako se te cifre zbroje i oduzmu PINS je Općini vratio više nego je ona nama dala. U 2014. godini Općina je za nas predvidjela 60 tisuća kn. Do sada je kroz projekte napravljene i osmišljene u PINS-u Općina dobila 150 tisuća kn, te će do kraja godine još kroz poreze na dohodak i tvrtku dobiti još blizu 25 tisuća kn. Računica je jednostavna i Općina će od PINS-a imati preko 100 tisuća kn prihoda u 2014. Uz to PINS zapošljava tri osobe koje žive u Skradu i njihov porez se slijeva u Proračun skradske općine. To su čiste brojke te se djelatnici Pins-a i ja ne osjećamo kao „nametnici“ koji žive na tuđi račun.

2. Imate li podršku u apliciranju projekata prema EU i unutar Hrvatske?

O tome je teško govoriti. Moralnu podršku imamo ali stvarna financijska nam itekako nedostaje. PINS nema na računu namjenski novac koji bi mu služio za tkz. vlastito sufinanciranje u apliciranju projekata koji danas uglavnom iznose oko 15 posto vlastitog uloga. Što to znači evo primjera. Ako jedan međugranični projekt ima veličinu 40 tisuća Eura, mi u njega trebamo dati svojih 6 tisuća Eura. Tako to izgleda u stvarnosti. Da bi bili solventni i mogli stvarati projekte i od toga i zaraditi trebali bi imati na kontu za takve projekte barem 300 tisuća kn za naš ulog u projektima koji bi nama godišnje donosili oko 250 tisuća Eura. Da ne spominjem mogućnosti novog zapošljavanja mladih osoba. Je li bi bilo to realno očekivati od svog osnivača? Smatram da bi to trebala biti realnost, jer novac za sufinanciranje ne bi propao, naprotiv on bi mogao jedino donijeti korist našoj Općini. Iz gore navedenog primjera projekta uredio bi se okoliš PINS-a, kupila bi se oprema kušaonice proizvoda iz ponude Zelenog vira…Nama je sufinanciranje svakog projekta problem i tu tražimo podršku.

3. Već godinu i pol imate Izletište Zeleni vir u najmu? Kako se razvija taj prostor?

Zelenim virom upravljamo godinu i pol, postupno razvijamo projekte na dodatnom uređenju Izletišta, staza, mostića i pristupnih putova. Namjera nam je da u sljedećoj godini u Zeleni vir uložimo oko 150 tisuća kn kojima bi uredili stazu od kućice u podnožju do ulaza u spilju Muževu hižu čime bi osigurali veću sigurnost posjetitelja tog dijela izletišta (novce za projekt smo osigurali od Ministarstva turizma, i vlastitih sredstava). U Zelenom viru nije dugo bilo većeg zahvata tako da mi već nakon prve godine ulažemo u njega. Zadnje dvije godine osjetan je pad broja gostiju, tako da je ove godine realnost 7,5 tisuća ulaznica, a prihod od ulaznica žele podijeliti s nama i drugi korisnici Proračuna.

4. Što reći za kraj?

Naši rezultati su vidljivi i transparentni, više dajemo Općini nego što uzimamo iz Proračuna. S teškoćama se susrećemo svakog dana ali ih i rješavamo. Kako, to mi sami najbolje znamo, jer znali smo biti na minimalnim plaćama da bi preživjeli godinu. PINS je u mreži EUROMONTANE, ustanove brdsko-planinskih područja Europe koja lobira za razne projekte i radi u interesu svih brdskih regija Europe u kojoj se nalazi i Gorski kotar. Još kada bi to goranski čelnici razumjeli i podržali nas financijski u radu kroz polog namjenskih sredstava za projekte gdje bi nam bio kraj…

Evo tako govori prvi čovjek PINS-a magistar ekonomije Danijel Bertović koji bi ujedno bio najsretniji kada bi barem u svojoj Općini imali prednost u angažiranju u izradi projekata koji bi donijeli nove poticaje životu u Skradu i šire.