Lovci iz Skrada i Ravne Gore učlanjeni u LD „Jelen“ održali su svoju izbornu skupštinu u Lovačkoj sobi skradskog Doma kulture. Miroslav Gašparac, predsjednik društva, otvorio je skupštinu pozdravivši sve prisutne lovce a potom je iznio izvješće o radu za 2013. godinu. LD broji 65 članova, 34 člana u lovištu Višnjevica i 31 u lovištu Rudač.

Tijekom prošle godine u LD primljeno su šesti članova. Plan odstrela divljači je u većini slučajeva realiziran u oba lovišta. Sve više treba raditi na animiranju lovstva kod mladih te ih prihvaćati u društvo jer nedostaje mladosti. Lovnici su potom podnijeli svoja izvješća iz kojih se vidi da lovci rade na zaštiti divljači te pritom oru i sade povrtne kulture za hranjenje divljači, kose travu i spremaju sijeno, redovno pune hranilišta i solišta…popravljaju čeke i brinu o lovačkim kućama, o gateru Šerementovo… Odstrijeljeno je desetak jelenske divljači, srneće divljači, divlje svinje, nekoliko medvjeda…, rekli su lovnici Alen Štimac i Ivica Ružić. Desetak odstrijeljenih životinja, uglavnom srnjaka, jelena i medvjeda dobilo je i ocjene trofeja.

Društvo posluje pozitivno te je ostatak sredstava u 2013. godini bio oko 70 tisuća kn. Društvo je prošle godine imalo oko 240 tisuća kn prihoda, a zbog lakšeg poslovanja vode se odvojeni prihodi i rashodi za skradsko, odnosno ravnogorsko lovište dok se zajednički troškovi dijeli napola. Plan je za 2014. prihod od oko 360 tisuća kn kao i rashodi. Prihode društva čini članarina i upisnina te prihodi od odstrela divljači dok troškove čine troškovi zakupnina, sredstva uložena u lovište, štete od divljači i sl.

Četiri člana društva su odlikovana, Rajko Štimac,Marin Erjavac i Romeo Mance odlikovanjem II. reda te Alen Štimac odlikovanjem III. reda dok stegovnih mjera zbog kršenja lovačkog kodeksa nije bilo. Ravnogorski lovci sudjelovali su u eko akciji čišćenja šume na području Ravne Gore tijekom koje je prikupljeno dosta raznog otpada koji, kako je rečeno, nažalost najviše stvaraju šumski radnici. Izvještaj povjerenstva za lovnu kinologiju podnio je Miroslav Grgurić koji je istakao važnost izgrađenog gatera za obuku i natjecanja pasa. Održano je više natjecanja pasa na područjima LD Jelen, na fazane u lovištu Višnjevica te divlju svinju u gateru Šerementovo. Teži se dodatnom uređenju i natjecanjima u gateru za pse jamare.

Po prihvaćenim izvješćima za 2013. i planovima gospodarenja za 2014. godinu razrješena su tijela društva koja su vodila društvo od 2010. godine te su izabrana nova na mandat od četiri godine. Za predsjednika društva izabran je Alen Štimac, za zamjenika Miroslav Gašparac i tajnika Josip Crnković… Izvršni odbor čine još lovnik Dorijan Ožanić, Davor Ribić, Josip Crnković st., Miroslav Grgurić, Ivan Jakovac, Marijan Erjavac, Željhko Gecan i Željko Podobnik. U lovištu Višnjevica lovnik je Ivica Ružić i zamjenik željko Podobnik a u lovištu Rudač Dorijan Ožanić. Potvrđeni su i novi članovi društva Željko Holjević, Anton Perše, Darko Grgić, Branimir Brelih, Dorijan Novinc i Marko Jardas. Članovima Skupštine se na povjerenju zahvalio Alen Štimac rekavši kako će raditi na dobrobit društva, ali da i očekuje podršku od članstva koje ga je izabralo. Skupština je zaključena domjenkom…