Članovi udruge ljubitelja pasa KD „Skrad“ sve uspješnije zastupaju interese najboljeg čovjekovog prijatelja. Većinu u udruzi čine vlasnici lovačkih pasa te se na godišnjoj skupštini okupilo njih dvadesetak.

U izvješću o radu predsjednik Miroslav Grgurić istaknuo je kako je deset godina brzo prošlo. Prvi cilj udruge je bio okupljanje uzgajivača, vlasnika i ljubitelja lovnih i ne lovnih pasmina pasa usmjeren na unaprjeđenje konologije i poticanje na uzgoj i školovanje pasa. Da bi se psi školovali prvo je izgrađen i uređen rov za pse jamare a potom se izgradio gater u blizini lovačke kuće na Šerementovu. U tom prostoru se održavaju treninzi i utakmice pasa u radu na divlju svinju, koji je ograđen ogradom visine 1.8 metara i ukupne dužine od 470 metara. U rad na gateru utrošeno je oko 1600 dobrovoljnih radnih sati članova udruge kao i lovaca s područja Skrada, koji su pomogle brojne tvrtke i pojedinci.

Udruga je ovih godina unatrag organizirala ocjenjivanje pasa, oblika, IPO i ispita u radu goniča, više utakmice tipa C i LKK Sv. Hubert, više utakmica pasa ptičara. Udruga je zadnjih godina uspješno organizirala revije i izložbe pasa, najprije uz manifestaciju Ljeto na Lujzijani i Karolini, a potom samostalno.

„Ovih deset godina je brzo prošlo, no svojim smo aktivnostima upozorili na važnost kinologije i kulture odgoja pasa kao i njihovu ulogu u životu ljudi,“ zaključio je svoje izvješće predsjednik udruge Grgurić.

Financijski udruga posluje stabilno, financira se iz članarine i donacija Općine Skrad. Prihodi u 2012 su bili oko 13,7 tisuća kn, rashodi oko 10 tisuća kn. S ostacima prihoda od prošlih godina saldo na računu je 10,3 tisuće kn.

U planu rada za ovu i 2014. godinu kinolozi planiraju organizirati LKK Sv. Hubert, utakmice pasa u radu na divlju svinju, izložbe i smotre pasa te u povodu 120 godina od prve izložbe pasa u Hrvatskoj, veliku izložbu pasa u Vrbovskom 2014. godine.

Rad kinologa su pozdravili predstavnici Šumarije Skrad, LD Tetrijeb, DVD-a Skrad, LD Vidra, LD Jelen te načelnik Općine Skrad Damir Grgurić. Tako je Robert Josip Crnković rekao kako pravi lovci uživaju u lovu a ne u lovini, te kako uz četveronožne ljubimce uživanje u lovu postaje još veće.

Na kraju skupštine uručena su uz 10 godišnjicu djelovanja udruge priznanja, zahvalnice i povelje. Deset pojedinaca je dobilo priznanja (Boris Mulc, Ladislav Podnar, Ivan Jakovac, Rajko Štimac, Alen Štimac, Vilko Klobučar, Dmitar Škorić, Miroslav Grgurić, Mladen Mauhar i Marijan Glad), a 24 pojedinca dobili su zahvalnice.

Povelje su uručene Vjekoslavu Pintaru, Željku Novincu, Borisu Majetiću i Ivanu Kapšu, udrugama (LD Jelen Skrad-Ravna Gora, LD Tetrijeb Delnice, LD Srndač Brod Moravice i LD Vidra Turki) te Lovačkom savezu PGŽ, Šumariji Skrad, HEP-pogonu Skrad, DVD-u Skrad, Pilani Dobra, Udruzi Lujzijana i Općini Skrad. Skupština je završena domjenkom.