Redovna skupština planinara „Skradskog vrha“, vođena od dopredsjednika Vlastimira Arbanasa, održana je u Domu kulture uz 40-ak članova, od 68 na popisu, te gostiju iz PD Vršak Brod Moravice i Špićunak Lokve, načelnika Općine Skrad Damira Grgurića, predstavnike skradskih tvrtki i udruga.

U izvješću za 2012. godinu predsjednik Ivan Horaček je istaknuo da planinari uz prekide postoje 80 godina, od 1933. godine. U 2012. godini održano je više radnih akcija na održavanju šetnica, kosilo se parkove i staze, pošumljavalo i čistilo smrekovu šumu. Horaček je pripomenuo kako se akcijama odaziva malo članova i to uglavnom istih. Društvo ima svoju web stranicu. Održano je više planinarskih pohoda i izleta, najčešće sa planinarima iz Lokava, na Brijune, Vrbnik na otoku Krku, Hrvatsku Kostajnicu te Veliku Planinu, Triglavska jezera, Košutu i Veliki vrh, sve u Sloveniji. „Planinari su obilježili svoj dan u Zelenom viru pohodom kraćom i dužom stazom iz Skrada gdje je u podne održana sveta misa u čast Sv. Bernarda- zaštitnika planinara,“ zaključio je Horaček.

Većinu sredstava za rad planinari dobiju od Općine (10 tisuća kn) dok ostalo dolazi od članarine i radnih akcija. Financijski planinari posluju pozitivno, prihodi su bili u 2012. godini oko 18 tisuća kn a rashodi oko 16,5 tisuća kn. Saldo na računu s ostatkom iz prošlih godina je oko 21 tisuću kn.

Članovi skupštine su prihvatili izvješća a potom je predstavljen Plan rada za 2013. godinu. Uz organizaciju radnih akcija pristupit će se radovima na planinarskom skloništu na Skradskom vrhu, mostu u Zelenom viru i sanaciji kućice podno Muževe špilje, održavat će se planinarske staze uokolo Skrada i prema Zelenom viru. Organizirat će se planinarski pohodi na Zrin kod Brinja, Golicu Slovenija, pohod kanjonom Kupe, pohod na Žumberak, Zavižan, proći će se Mrkopaljski planinski put, put biske u Istri, pješačit će se oko Lokvarskog jezera, ići će se na višednevni izlet u Sloveniju… Uz dan društva 20. srpnja organizirat će se pohod okolicom Skrada a u kolovozu će se organizirati pohod u Zeleni vir i proslaviti zaštitnik Sv. Bernard.

Na kraju načelnik Općine Skrad Damir Grgurić obratio se planinarima rekavši:“Općina će vas dotirati kao i dosad i uvijek priskočiti u pomoć. Bilo je govora o gradnji planinarskog skloništa na Skradskom vrhu, ne znam gdje je zapelo i bilo bi dobro da to riješimo do kraja svibnja …. Želim vam svako dobro.“

Predsjednici društava iz Lokava, Vilim Novak i Brod Moravica, Goran Marković te skradske šumarije, revirnik Tomislav Rožman zaželjeli su planinarima uspješan rad i ostvarenje planiranog uz nastavak suradnje u organizaciji druženja, izleta te radnih akcija.

GOSTI SKUPŠTINE

PREDSJEDNIK HORAČEK I DOPREDSJEDNIK ARBANAS