Prošlo je četiri godine od kako je Maks Štimac, predsjednik Međuopćinske udruge umirovljenika Delnice rekao:„Danas je svečanost, formirate svoju udrugu i postajete samostalni“. U tom ozračju skradska Udruga umirovljenika održala je izbornu skupštinu u Domu kulture pred 100-tinjak umirovljenika, goste Maksa Štimca, ravnatelja škole Vjekoslava Pintara i načelnika Općine Skrad Damira Grgurića.

Nakon himne i minute šutnje za preminule umirovljenike izvještaj o radu i plan rada iznio je Zdravko Jurković, predsjednik Udruge. Udruga broji oko 220 članova od oko 300 umirovljenika na području Općine i bavi se svim pitanjima važnim za život umirovljenika, od poklon paketa bolesnim umirovljenicima, pomoći umirovljenicima, nabave zimnice (133 sanduka jabuka, 45 kg suhog svinjskog mesa, 970 kg piletine). „Organizirali smo sportske susrete umirovljenika Gorskog kotara u Skradskoj dragi, Skradu i Bukovom vrhu gdje su naši članovi postigli dobre rezultate, sudjelovali smo na ženskom boćarskom turniru u Brod Moravicama i na festivalu sportske rekreacije osoba starije dobi na Krku. Naši članovi sudjeluju u radu raznih udruga, Pjevačkog zbora, Planinarskog društva, u sportskim i lovačkim udrugama, vatrogastvu… Suradnja je vrlo dobra s Općinom i svim skradskim tvrtkama, a na kraju svima želim puno zdravlja, puno druženja, veselja i malo veće mirovine,“ zaključio je Jurković.

Financijska sredstva Udruga ostvaruje iz Proračuna Općine (oko 8.000,00 kn godišnje i članarine od 25,00 kn po članu) što je dostatno za rad. U 2012. godini prihodi su bili oko 12 tisuća kn a rashodi 19,7 tisuća kn uz saldo od oko 8 tisuća kn. Plan aktivnosti za 2013. godinu temelji se na poboljšanju statusa umirovljenika, podjele poklon paketa, nabave zimnice i prehrambenih proizvoda, uključivanje u susrete umirovljenika i sportske susrete, uključivanje novih umirovljenika u članstvo, organiziranje izleta i kazališnih predstava.

U nastavku skupštine izabran je novi stari upravni odbor Udruge umirovljenika Općine Skrad u sastavu, predsjednik Zdravko Jurković, dopredsjednik Ivan Rački, tajnik Pejo Kurtušić, članovi Ivan Podnar, Ivan Kružić, Anton Pleše i Matija Mance. Nadzorni odbor čine žene Verica Dominić, Blanka Paulić i Branka Milanković.

Umirovljenicima su se obratili Maks Štimac, koji je pozdravio umirovljenike ispred županijske i međuopćinske udruge umirovljenika, Margareta Paver, koja je umirovljenike pozvala neka se odazovu inicijativi sumještanina Josipa Lončarića u sakupljanju starih dokumenata, slika i predmeta za Zavičajnu zbirku općine Skrad te načelnik Općine Damir Grgurić koji je rekao kako je briga Općine da najbrojnijoj populaciji u Općini omogući što lakši svakodnevni život koji se sastoji od odlaska u trgovine, odlaska liječnicima i specijalistima…. te između ostalog rekao kako se iz godine u godinu povećavaju sredstva namijenjena umirovljenicima.

”Vaše su mirovine malo veće od mirovina umirovljenika nekih drugih goranskih sredina, no uvijek će biti premale, jer je život Goranskih umirovljenika skuplji od umirovljenika koji žive uz more ili gradovima. Zato tu Općina uskače i pomaže vam u svemu što zatražite, od prijevoza iz vaših sela do Skrada, prijevozu na specijalističke preglede u Delnice, Ogulin, Rijeku…Pomažemo vam i kroz druge općinske programe namijenjene umirovljenicima. Pomagat ćemo vam da ostvarite vaš program i moja vrata su vam uvijek otvorena,” zaključio je načelnik Grgurić. Skupština je zaključena domjenkom.