U čast djece, dobrote, vedrine i sreće koju pružaju svima, u čast njihovog sretnog i ispunjenog djetinjstva, u Karlovcu je održan 5. susret gradova i općina prijatelja djece kojem su prisustvovali i Skrajani, predsjednica Odbora Katarina Bertović, Vjekoslav Pintar te učenice Tea Ljubičić, Dorotea Jauk, Manuela Damić i Monika Mrvoš.

Veliki i maleni gosti iz cijele lijepe naše uživali su u svečanom programu u Zorin domu, kojim su dominirala, naravno, djeca: od voditeljskog dvojca Bruna i Lucije, koji su gostima poželjeli dobrodošlicu, preko odlične petorke malih voditelja predvođenih Laurom, koji su publiku proveli kroz priču o djeci, o njihovim potencijalima, o tome kako su nekad svi bili djeca, no na kraju je netko morao i odrasti kako bi vodio brigu o malenima pa su tako nastali gradonačelnici i načelnici i osnovali gradove i općine prijatelje djece. U sklopu programa djeca iz vrtića, OŠ Dragojle Jarnević i Grabrik, udruge Lepeza, plesnog studija Zorin doma pokazala su svoje plesačke, glumačke, scenske, vokalne i druge talente, karlovački dvojac Kiko i Kiki u pratnji drugih breakera, još su jednom podsjetili na svoj talent, a na kraju su svi sudionici otpjevali dječju himnu: Djeca nose svjetove na dlanu, predvođeni zborom Zorice. Svečanom otvorenju Susreta prisustvovali su članovi Središnjeg koordinacijskog odbora gradova i općina prijatelja djece, Unicefa- ureda za Hrvatsku, predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gradonačelnik Damir Jelić sa zamjenicima, zamjenici gradonačelnika iz drugih gradova, dožupani, ostali dužnosnici iz gradova i općina prijatelja djece te ostali dragi gosti-prijatelji djece. Prisutnima su se prigodno obratili prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece koji je čestitao Karlovcu na čitavom tjednu posvećenom najmlađima, predstavnica Unicefa – Ureda za Hrvatsku Martina Tomić Latinac te zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Gradonačelnik Damir Jelić poželio je dobrodošlicu djeci i njihovim velikim prijateljima iz cijele Hrvatske u njenom srcu- Karlovcu, gradu susreta. Izrazio je želju da ovo okupljanje potakne još veće napore među odraslima u zajedničkom radu za sretan, siguran i zdrav život svakog djeteta. Nakon svečanog otvorenja, djeca su pokazala svoju kreativnost na likovnim, folklornim, plesnim, arheološkim, keramičkim, dramskim i lutkarskim radionicama, što su i pokazala na kraju današnjeg druženja prezentacijama uvježbanog u dvorani Zorin doma. Za odrasle je tijekom dana organiziran okrugli stol na temu opće prevencije ovisnosti, zaštite mlade populacije te podizanja svijesti da su mladi jedina alternativa očuvanja svih dobrota civilizacije na ovim prostorima.