Tiskovna konferencija SDP-a Skrad sazvana je radi povreda realizacije projekta Šiljar, vezano uz neprihvaćanje dopune dnevnog reda od strane Koalicije, na zadnjoj sjednici vijeća, te nepoštivanja odluka vijeća o donošenju prostornih planova uređenja, konkretno uređenja područja Šiljara kao i odnosa Koalicije prema vijećnicima Opozicije.

Predsjednik skradskog SDP-a Dubravko Grbac istaknuo je da su urbanistički planovi obveza Općine te bi i zona Šiljar trebala dobiti svoj urbanistički plan, što je negirao načelnik Grgurić na prošloj sjednici Vijeća. Ukoliko se ne bude poštivala donesena Odluka od 24. travnja 2007. godine morat će se poduzeti pravni koraci po tom pitanju.

Dr. Grgurić svoje je nezadovoljstvo izrazio neuvrštavanjem u dnevni red zadnje sjednice Vijeća točaka koje bi dale odgovor na razvojni koncept Skrada, zatim razvoj turizma u odnosu na izdvajanja Općine za PINS i TZ te njihov povrat uloženog u njih kroz planove i projekte. Dr. Grgurić kaže:“Izvješće načelnika se pojavilo na stolu vijećnika no iznenadilo me da u izvješću nema ništa o turizmu, naročito stoga što je načelnik i predsjednik TZ. Nemamo razvoja Skrada, nemamo informacija o poduzetim koracima a na vijeću ne dobivamo informacije o tim pitanjima. Transparentnost rada je ono na čemu inzistiramo jer će time svi Skrajani dobiti informacije o radu Općine i nestat će tajni koje izazivaju nedoumice u razmišljanjima naših sumještana. Mi želimo raditi i pridonositi boljitku Skrada, ali ne da nas se odbacuje kao „vreće“. Želimo dijalog na sjednicama, ne sukob nas vijećnika već sukob ideja i mišljenja za dobrobit Skrada.“

Duško Zatezalo osvrnuo se na transparentnost rada Općine prema žiteljima i na izjavu zamjenice načelnika Mire Đorđević kako dio vijećnika svim silama negira postignuća Koalicije, kako su oni rekli da Koalicija ne radi u korist žitelja Općine. „Mi to nikad nismo rekli, ja bih rekao da Koalicija radi u interesu svojih istomišljenika. Ugovor o Šiljaru i informacija o tome nije u potpunosti stigla do žitelja. Transparentnost rada nije potpuna, npr. transakcija Udruge-PINS i zašto je došlo do nje, nije jasno prikazana i kod mene je ostala sumnja. Opozicija nije protiv, razlika je u tome što mi neke stvari vidimo drugačije. Načelnik govori da sam ja protiv, protiv vrtića, protiv njega nisam no protiv 10-satnog vrtića, koji je vrlo skup za naš mali Proračun jesam, jer ga koristi malo djece i to roditelja koji su kod kuće. Za njega ću biti kada većina djece bude u 10-satnom programu. Borit ću se za transparentnost prema svim žiteljima Općine Skrad“.

Šime Jaška nadodao je kako su „optuženi“ da su protiv svega što se na vijeću donosi. „Protiv smo tada kada nešto nije transparentno prikazano, npr. u Proračunu i drugdje, jer naše se primjedbe ne prihvaćaju. S zamjenicom načelnika se ne slažem jer mi samo razmišljamo svojom glavom. Sve naše primjedbe dolaze pred zid Koalicije. Naša je želja da zajedno s Koalicijom donosimo dobre odluke za Općinu. Još i danas nije javno objavljen ugovor za Šiljar tako da ni mi ne znamo puno o njemu a žitelji znaju daleko manje. Težimo donošenju zajedničkih rješenja, da se i naša mišljenja uvažavaju i prihvaćaju,“ zaključuje Jaška.

Zatezalo se nadovezao na Jašku, nazvavši ugovor za Šiljar tajnim a ne javnim jer o njemu javnost ništa ne zna. Dr. Grgurić na kraju kaže kako se na vijeću o Šiljaru razgovaralo o faznom razvoju, da se pojedini objekat stavi brzo u funkciju, naročito gastro turizma, kako je premalo transparentnosti u radu Općine, kako teže da se ne donose krive odluke.

Grbac zaključuje:“I mi smo pogriješili, priznali svoju grešku. Pametan čovjek ući na greškama i ne smijemo si dopustiti da nam se one ponavljaju. Naši vijećnici ipak ne zaslužuju takav odnos vladajućih, jer trećina birača ih podržava. Retorika naše stranke nije svađalačka, ne želimo narušavati bilo kakve odnose, želimo samo da se ruka koju smo pružili radi konstruktivnog sudjelovanja naših vijećnika prihvati i da zajedničkim nastojanjima pomognemo boljitku naše Općine.“ Na pitanje „Bi li željeli da zakupac obrazloži plan razvoja Šiljara na jednoj od sjednica Vijeća?“ Grbac je odgovorio:“Dapače, mi smo to učinili kod bivšeg zakupca. Da se to učinilo prije sklapanja novog ugovora, mnogi u Skradu bi danas drugačije gledali na to pitanje, ne bi bilo prigovora na transparentnost, da se ne zna kakav je ugovor potpisan. Sam zakupac bi trebao javno izreći svoje ideje i vizije razvoja, a odluka svih nas je da li se to uklapa u koncepciju našeg razvoja.“