Kuglački klub Polet proslavio je 30 godina svojeg postojanja. Završetkom memorijalnog turnira u spomen na Skrajana, hrvatskog branitelja koji je svoj život ostavio na ličkoj bojišnici, Josipa Blaževića Blaža, svečani dio proslave održan je u Domu kulture gdje su podijeljena plakete, priznanja i zahvale svima koji su ovih 30 godina igrali, pomagali i pratili rad kuglačkog kluba.

Povijest

Izgradnjom kuglane u Skradu, koja je započela 1978. a završila 1980. godine započelo je kuglačko vrijeme koje je zarazilo velik broj Skrajana i ono traje i danas. Klub je osnovan 13. lipnja 1980. godine na poticaj triju Grgurića, Zdravka – Mundusa, Rudolfa te Antona Vlade koji je bio i prvi predsjednik, a osnivanju je nazočilo 64 člana. Klub je djelovao u sklopu Sportskog društva Polet čiji je predsjednik bio Josip Blažević Blaž. Prvi nastup kuglaši su imali iste godine u rujnu u Općinskoj ligi Delnice. Nakon tri godine kuglanja ulaze u Zonsku ligu te su u početku tri puta ulazi i ispadali iz nje. Sazrijevanjem igrača, kvalitetnijim radom i pomoć Nikole Dragaša i KK Medvešćak koji je gostovao u Skradu, dolazi do stabilizacije rezultata tako da Polet ubrzo postaje standardni Zonaš. Kako se klub razvijao, tako rastu i apetiti te se 1996. godine klub pojačava Franjom Vicem, Borisom Barabom i Ivanom Zrilićem čime se Poletu otvaraju drugoligaška vrata te odmah u prvoj godini nastupanja osvajaju prvo mjesto u konkurenciji osam ekipa i ulaze u prvu ligu. Time kuglači Poleta ulaze u povijest goranskog ekipnog sporta kao prvi prvoligaš. Bilo je to najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je imalo prvoligašku ekipu. Mali Skrad dvije je sezone bio metropola goranskog kuglačkog sporta vođen igračem i trenerom Josipom Jeličićem. Kuglači potom padaju u 2. HKL Zapad gdje su i danas (jednu godinu su bili u 3. HKL). Svih godina kuglače potpomažu skradske tvrtke i Općina Skrad, koja je sve ove godine najviše i pomagala.

Memorijal Josipa Blaževića Blaža

1996. godine započeo je kuglački turnir, Memorijal Josipa Blaževića Blaža u spomen na Skrajana, hrvatskog branitelja koji je svoj život dao za slobodu Hrvatske početkom 1993. godine na Ličkom ratištu. Od tada ovaj je turnir tradicionalan i ugostio je mnoge prvoligaške ekipe, KK Grmošćicu, KK Zadar, KK Medvešćak, KK Zaprešić, KK Adrianeon, KK Crikvenicu. Od prošle godine na turniru nastupaju četiri goranske ekipe, uz Polet još KK Skrad, KK Goranin Delnice i KK Goranka Ravna Gora. Na skradskoj kuglani kuglali su svi najbolji hrvatski kuglači što je privuklo mnoge mlade dečke na kuglačku stazu, a posljedica toga je da Skrad danas ima dva kuglačka kluba, stariji Polet i mlađi Skrad. Kroz ovih trideset godina Polet su vodili predsjednici, Vlado Anton Grgurić 4 godine, Rudolf Grgurić 4 godine, Matija Šporčić 21 godinu i zadnju godinu Josip Jeličić.

Podjela plaketa

Na svečanosti u Domu kulture pred okupljenim kuglačima, sportskim djelatnicima, predstavnicima tvrtki i ustanova te udruga Josip Jeličić je podijelio plakete svima koji su ovih 30 godina igrali, pomagali i pratili rad kuglačkog kluba. Plakete su dobile tvrtke, Šumarija Skrad, HŠ Uprava Delnice, HEP Skrad, lovačko društvo Divokoza Brod na Kupi Skrad, Nikola Majnarić za KS PGŽ te pojedinci, Branko Tušek, najzaslužniji da je Skrad dobio kuglanu te sadašnji i bivši igrači Poleta, Boris Delač, Franjo Vic, Josip i Vatroslav Skender, Sergio Grgurić, Ivan Grgurić, Vjekoslav Mance, Dejan Pezerović, Dubravko Mance, Matija Šporčić, Berislav Štimac, Saša Rački, Damir Crnković, Anton Štimac, Sotir Tasev, Dubravko Grbac, Damir Grgurić, Robert Bukovac, Krešimir i Gordana Rački, Vjekoslav Pintar … KK Polet su godišnjicu čestitali Nikola Majnarić, ispred KK PGŽ, te predstavnici klubova na Memorijalu, Sergio Grgurić, Anton Močan i Tani Peršić zaželjevši Poletu dug život i dobre rezultate.

Sadašnji predsjednik Josip Jeličić, uz 30 godina rada kuglačkog kluba Polet je rekao:“U Poletu sam od osnivanja. Polet je klub sa dugom tradicijom, mnogi su kuglači prošli kroz njega, neki su u njemu svih ovih trideset godina, više je bilo lijepih sjećanja, druženja i novih prijateljstava. Prošli smo čitavu Hrvatsku uzduž i poprijeko no samo je jedan klub iz tako male sredine kao što je Skrad bio prvoligaš i na to možemo biti ponosni. Općina Skrad najviše je tome pridonijela, jer svi su načelnici, Nada Podnar, Dubravko Grbac i sada Damir Grgurić, svaki na svoj način ugradili dio sebe u klub koji danas slavi 30 godina postojanja. Živjeli!“

15. Memorijal

Ove godine na 15. Memorijalu su nastupile četiri goranske ekipe, iz Skrada Polet i Skrad, Goranin iz Delnica i Goranka iz Ravne Gore. Sam Memorijal otvorio je predsjednik KK Polet Josip Jeličić koji je prisutne upoznao sa Blaževim životnim putem dok je načelnik Općine Damir Grgurić potom otvorio jubilarni 15. Memorijal. Tijekom Memorijala predstavnici ekipa i Blaževi prijatelji zapalili su svijeće i položili cviječe na njegovom grobu a potom su posjetili majku Ružu i njenu obitelj. Nakon šest satnog nadmetanja pobjednici turnira su kuglači Goranina sa srušenih 3269 čunjeva, drugi je Polet sa 3208, treći Skrad sa 3108 i četvrta Goranka sa 3012 srušenih čunjeva. Najbolji igrač turnira bio je Petranović iz ekipe Goranina sasrušena 563 čunja. Nagrade ekipama podijeljene su na domjenku u Domu kulture.