Ovog vikenda u Domu kulture otvorena je jednotjedna izložba mlade Skrajanke Valentine Stepan, studentice pete godine Likovne akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod nazivom „Krletka“. Dvadesetak ogledala i isto toliko raznobojnih krletki krasilo je ulazni hodnik Doma kulture. Kada se pobliže pogledaju ogledala na dnu svakog je jedna poruka posjetiocu.

O samoj temi svoje izložbe Valentina je rekla:“Ovaj performans hepening označava krletku koja predstavlja negativnu stranu, karakteristiku svakog čovjeka te se pogledom u ogledalo s krletkom na glavi polako rješava negativnih sila, tereta koje nosi u sebi te skidanjem krletke postaje slobodan i oslobođen negativne energije.“

Član udruge mladih „Initium“ Silvio Kezele napomenuo je kako se i ovakvim apstraktnim događanjem u kojem su članovi udruge u tihoj koloni prošli središtem Skrada odašilje poruka o značenju slobode i osobnih različitosti koje nosimo u sebi, koja dobiva pravi smisao kada se svaki pojedinac rješava negativne energije u sebi koju prečesto imamo prilike vidjeti, kako u svojoj i drugim sredinama tako i u medijima. „Krletka na glavi stvara određenu toplinu koja prolazi tijelom i njenim skidanjem polako nestaje, ima neka sila u njoj,“ zaključio je Kezele pohvalivši organizaciju ove izložbe kao doprinos sve brojnijim događanjima u koje se uključuju mladi.

Ovoga je puta Valentina svojim performansom ili hepeningom ili akcijom svratila pozornost javnosti instalacijom predmeta svakodnevne upotrebe, ogledala i „krletke“ kojima je izazvala radoznale poglede okoline tijekom hepeninga centrom Skrada.

Instalacija je usmjerena na gledateljevo kompletno osjetilno iskustvo čime se gubi granica između umjetnosti i života jer u oba slučaja on očekuje jedno novo osjetilno i narativno iskustvo i pri tome zadržava svijest o sebi kao gledatelju.