Učenici Osnovne škole Skrad svake godine stotinjak literarnih i likovnih šalju na razne natječaje diljem Hrvatske. Krajem nastavne godine učenici su pozvani na završne priredbe u Veliki Grđevac na 18. Lovrakove dane kulture i u Zagreb na Dane Ante Kovačića, susrete Ivica Kičmanović 2005. kako bi primili nagrade za svoje uratke.

Na Lovrakovim danima kulture učenica skradske škole Elena Jurković je nagrađena za pjesmu „Knjižnica“ zajedno s voditeljicom Ružom Mavrinac. U Lovrakovom dječjem centru u kojem se nalazi stari mlin i vlak, koji asociraju na Lovrakovo djelo „Vlak u snijegu“, učenici iz cijele Hrvatske su, nakon kulturno-umjetničkog programa, ugodno proveli dio popodneva u druženju.

Tri dana kasnije u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici nagradu je primila Martina Dolušić za priču „Kako rijeka Kupa provodi mene“, a pohvale Ivan Hanžek za pjesmu „Ne znan“ i Nikolina Crnković za pjesmu „Goranska sela“. Uz najstarijeg hrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića i druge poznate dječje pisce djeca su provela zanimljivo dopodne u kojem su književnici slušali dječje uratke.

V.P. 3/VII./2005.