Skrad je već jedanaest godina mjesto okupljanja pedijatara iz cijele Hrvatske. Ovogodišnji jedanaesti susret bio je posvećen novim antropometrijskim standardima u praćenju rasta i razvoja djece predškolske dobi, koje je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija.

Tjekom jednodnevnog susreta pedijatrima su svoje radove prezentirali, prof.dr.sc. Josip Grgurić , „Nove antropometrijske krivulje Svjetske zdravstvene organizacije“ i „Primjena zdravstvene knjižice-dileme i poteškoće“, prim.mr.sc.Marija Hegeduš Jungvirt, „Usporedba rasta djece Međimurja sa standardnim vrijednostima SZO“, mr.sc. Batinica i dr.med. Nataša Nenadić, „Rast dojenog djeteta“, mr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, „Prednost dojenja-ujedinjena na dokazima“, mr.sc. Marija Čatipović, „Savjetovalište za djecu-prijatelj dojenja“ i „Aktivni pristup pedijatra u zaštiti i promicanju dojenja“, prim.dr.sc. Irena Bralić, „Debljina u djetinjstvu i kasnije posljedice na zdravlje“, dr.med. Sanja Predavec i prof.dr.sc. Josip Grgurić, „Prijedlog akcijskog plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne težine Ministrastva zdravstva i socijalne skrbi“, prof.dr.sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, „Dosadašnji rezultati u ranom otkrivanju i pomoći djeci s neurorizikom“, dr.med. Andrea Kostinčer Pojić, „Praćenje djece s poteškoćama u razvoju na razini primarne zdravstvene zaštite“, mr.sc.Suzana Jelčić Jakšić, „Rano otkrivanje govorno-jezičnih poremećaja u djece“, dr.med. Neda Striber, „Otkrivanje slabovidnosti“, prof.dr.sc. Goran Roić, „Racionalna primjena dijagnostike zračenjem“ i dr. Med. Anica Persoglia Petrac, „Primjena ZDK u svakodnevnoj praksi“.

Uz nove antropometrijske standarde u praćenju rasta i razvoja djece ostale teme skupa su bile vezane uz dojenje, prevenciju debljine, rano otkrivanje neurorazvojnih poremećaja i poboljšanje evaluacije preventivnih aktivnosti. Sve su prezentacije ovogodišnjeg simpozija bile namijenjene iskoraku pedijatara u praćenju rasta i razvoja djece te problema porasta debljine djece u zadnja dva tri desetljeća. Majka i dojenje djeteta je od velike važnosti koja utjeće na skladan razvoj djeteta u prvoj godini dok debljina utječe na dužinu života zajedno s nekim udruženim čimbenikom. Debljina od rane dobi posebno utjeće na kvalitetu života i zdravlje djeteta koje s godinama postaje sve lošije. Preskok obroka, npr. doručka, i nezdrava prehrana utječe na porast debljine. Stoga je Ministarstvo zdravstva izradilo akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne težine kako bi se ovaj društveni poremečaj prehrane umanjio i doveo do zdravog razvoja svakog djeteta i adolescenta. Obitelj je temeljni kreator prehrambenih navika i stila života djeteta kao i motivacija djeteta da ustraje u zdravoj prehrani.

Skup je nakon kratkog programa učenika skradske škole i djece dječjeg vrtića otvorio voditelj 11. Simpozija prof.dr.sc. Josip Grgurić, a pedijatre su pozdravile Mira Đorđević, zamjenica načelnika Općine Skrad, koja je između ostalog pozvala prisutne pedijatre na pružanje javne potpore kako bi Gorani u što kraćem roku dobili pedijatra i pedijatrijsku ambulantu u Domu zdravlja u Delnicama, zatim izaslanica Ministarstva zdravstva dr. Ivanka Taskov te predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović.