Ako se ne budu pridržavali pravila, pretovarenim kamionima koji prevoze trupce za Šumariju Skrad, bi ubuduće moglo biti zabranjeno prometovanje kroz selo Divjake, zaključak je članova Općinskog vijeća Općine Skrad na 10. sjednici koja je održana prošlog tjedna. Vijećničko pitanje Šime Jaške je iz aktualnog sata prebačeno u posebnu točku dnevnog reda te je dobilo na težini. Ceste u Divjakama i prilazima do sela su lanjske godine obnovljene, no šumski kamioni s prikolicama i šumski traktori s lancima nesmetano prometuju tim cestama i pomalo uništavaju asfaltni sloj cesta na što reagiraju mještani te je njihove zahtjeve vijećnik Jaška iznio na sjednici. Svi su se vijećnici složili da Šumarija Skrad treba obvezati prijevoznike da cestama oko Divjaka i kroz selo voze natovareni prema pravilima dok bi šumski traktori trebali skidati lance kada voze asfaltnim površinama što dosad nije bio slučaj. U slučaju nepoštivanja odluke vozilima koja obavljaju prijevoz za Šumariju bit će zabranjeno prometovanje lokalnim prometnicama u Općini Skrad.

U aktualnom satu Draženko Žagar je postavio pitanje što se radi po pitanju sustava odvodnje, dok je dr. Josip Grgurić iznova zatražio detaljniji odgovor od Šumarije Skrad po pitanju uređenja posječenog starog parka u centru naselja. Načelnik Damir Grgurić odgovorio je kako teku radovi na kolektoru C 5 u novom naselju, ulici V. Nazora gdje se paralelno vrši i rekonstrukcija vodovodne mreže. U svezi starog parka Šumariji Skrad bit će upućen zahtjev da se detaljnije obrazloži plan uređenja parka.

Na području novog naselja prema Tustom vrhu prodano je jedno gradilište, imenovano je Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda (Milivoj Rupe, Duško Zatezalo, Josip Grgurić, Draženko Žagar, Robert Bukovac i Ibor Bukovac). Bivša škola u Divjakama koja ide u prodaju imat će početnu cijenu od 110.000 eura i bit će ponuđena na prodaju kroz agenciju za prodaju nekretnina dok su za vojne objekte na Šiljaru određeni uvjeti za objavu natječaja za davanje u zakup (na 65 godina, za zdravstveni turizam, rok za stavljanje u funkciju 7 godina), s time što je kuća Mateljan izuzeta iz kompleksa Šiljar i za nju će se tražiti posebno rješenje. Što se tiče zadružnog doma u Gornjoj Dobri razmišljanja su da se objekt proda sadašnjim stanarima… Nadalje je usvojen program rada Odbora za koordinaciju provedbe plana razvoja turizma Općine Skrad za razdoblje od 2009. do 2013. godine. Poduzetnički inkubator PINS Skrad mijenja ime u Lokalnu razvojnu agenciju PINS d.o.o. Skrad. U prodaju će u skoro vrijeme ići 10 grobnih mjesta na novom groblju u Skradu zbog velikog interesa mještana.