Folklorna skupina „Majžice“ i VIS „Veseli pajdaši“ sudjelovali su u obilježavanju blagdana Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke – Kraljice Jadrana proteklog vikenda te su sudjelovali u svečanoj procesiji, euharistijskom slavlju i programu nakon misnog slavlja tijekom kojega su se predstavili spletom narodnih plesova s goranskog područja.

Svetkovina Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke – Kraljice Jadrana, ove je godine bila u znaku “Krista naše nade”, gesla Euharistijske godine u Riječkoj nadbiskupiji. Središnjom proslavom Marijine svetkovine u ponedjeljak 10. svibnja završili su i Trsatski Marijini dani koji su se održavali od 2. do 9. svibnja.

Svečanu hodočasničku procesiju s čudotvornim likom Majke Božje Trsatske i koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić koji je u propovijedi na svetkovinu Gospe Trsatske 10. svibnja 2010. na misi u Trsatskom svetištu rekao:“Ljudski život određuju Božji poziv čovjeku i čovjekov odgovor na taj poziv. To znači da se Bog obraća i nama koji smo se ovdje u ovom svetištu večeras okupili i da za svakog od nas ima i svoju riječi i svoj plan. Na nama je da to otkrijemo i prema tome se odredimo. Neka nam Marija, iskusna u prepoznavanju i prihvaćanju Božje volje u ljudskom životu, bude u tome učiteljica i pomoćnica“. Nadbiskup je još istaknuo kako Bog od čovjeka često ne traži ništa više nego otvorenost za njegove darove, spremnost prihvaćanja njegove pomoći, čvrsto pouzdanje i povjerenje u njega.

Liturgijsko pjevanje predvodili su crkveni zborovi svetišta Majke Božje Trsatske i svetišta Svete Mati Slobode sa zagrebačkog Jaruna, a u programu nakon euharistijskog slavlja su osim „Majžica“ i „Veselih pajdaša“ sudjelovali predstavnici Grada Rijeke, Gradska limena glazba Trsat, folklorne skupine “ZVIR” Jelenje, “Eugen Kumičić” Križišće, “Bribir” iz Bribira, “Zora” iz Opatije te “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskoga.