Skradski ogranak antifašističkih boraca i antifašista održao je svoju redovitu skupštinu uz prisustvovanje dvadesetak članova i gostiju iz međuopćinske udruge ABA Delnice. Miroslav Grgurić, koji je na čelu udruge, iznio je izvješće o radu u kojem je istaknuo kako je novo rukovodstvo pokušalo nastaviti kontinuitet kvalitete rada starog predsjedništva. Tijekom 2008. godine u rad udruge se uključilo šest novih članova i jedan od najvažnijih zadataka je uključivanje u rad udruge mlađe populacije.

Antifašisti su tako prošle godine sudjelovali u obilježavanju Titovog rođendana u Kumrovcu, 26. smrznutih partizana na Matić poljani, ljetnom i zimskom Memorijalu, proslavi 65. obljetnice 11. korpusa Narodnooslobodilačke vojske, promociji knjige akademika Petra Strčića »Bez hvale i priznanja borili su se i radili za svoju domovinu«, narodnom zboru antifašista na Tuhobiću, uključili su se u obilježavanje Dana mrtvih i Dana AF borbe polaganjem cvijeća i paljenja svijeća na grobovima palih AF i članove te spomenicima NOB-a i Domovinskog rata, brinuli o životnom osiguravanju članova, obilazili bolesne, nemoćne i obitelji umrlih članova. Udruga brine i o spomeničkoj baštini te je tako obnovljen spomenik u parku dobrovoljnim radom mlađih članova a prići će se uređivanju obilježja na Rudaču i Bukovom vrhu za što će se tražiti pomoć Općine Skrad s kojom udruga odlično surađuje.

U planu rada za 2009. godinu najvažnija je zadaća uključivanje novih članova, briga o članovima udruge, sudjelovanje u obilježavanju značajnih događaja i ličnosti iz NOB-a, polaganje cvijeća i svijeća uz Dan mrtvih i Dan AF borbe, uređivanje spomen obilježja, surađivati s udrugama umirovljenika i 138. Brigade „Goranski risovi“ kako bi se učvrstilo mišljenje i pronosila istina o domovinskom i narodnooslobodilačkom ratu.

Na kraju je predsjednik udruge dodao:„Želim vjerovati da će nas i sada novo Općinsko rukovodstvo podržavati u našem budućem radu“. U odgovoru načelnik Općine Skrad Damir Grgurić, prvo je pozdravio članove i goste skupštine te je rekao kako je antifašistička borba stalan proces na koji treba upozoravati, naročito mlade, uz daljnju podršku Općine u radu.

Od gostiju prisutne je pozdravio predsjednik Međuopćinske udruge ABA Delnice Miljenko Fak, pohvalivši rad skradske podružnice, založivši se za još veće uključivanje mlađih u rad udruge AFA i suradnju boračkih s udrugama iz Domovinskog rata jer ljudi su imali isti cilj, borili su se za slobodu zemlje u kojoj živimo.

Predstavljena knjiga zapisa Grete Paver

Na kraju Skupštine je Greta Paver, učiteljica u mirovini, prisutne upoznala s knjigom zapisa „Moj zavičaj u NOB-u“ koja je nastala iz zapisa školaraca starijih razreda OŠ Skrad 1981. godine. Te su godine djeca obišla sva spomen obilježja, preživjele borce i obitelji poginulih i umrlih boraca te je iz dječjih uradaka nastala knjiga zapisa sa mnogo slika, prilagođena djeci, više kao dokumentarac nego prozno djelo. Gđa. Paver predstavljanje knjige je zaključila svojim geslom:“Život ide dalje, moramo praštati, ali zaboraviti nesmijemo“.