Sve je počelo 2004. godine kada je direktorica PINS-a Stela Mulc ambiciozno krenula u projekt širenja djelatnosti poduzetničkog inkubatora, PINS-a. Njegova osnovna djelatnost, pretvaranje poduzetničkih ideja u poduzetničke projekte i stvaranje što većeg broja poduzetnika s dobrim programima, kojima će se omogućiti najprije opstanak, a potom nesmetan razvoj, željela je dopuniti nečim što će donositi novo zapošljavanje i određenu dobit tvrtki.

Ponedjeljak 23. lipnja 2008. bit će posebno zapamćen jer je četverogodišnji rad dao konačni rezultat o kojem Stela Mulc kaže:” Prvo vaganje, pakiranje i plasman na tržište PGŽ, prema restoranima, hotelima i trgovačkim lancima, izaziva kod nas veliko ushićenje i radost jer smo uspjeli u nečemu što mnogi nisu vjerovali. Krenuo je otkup, pakiranje, plasman. Što nas je pokrenulo u tom smjeru? Vodeći se potrebom povećanja poljoprivredne proizvodnje na području čitave Republike Hrvatske, a posebno na brdsko-planinskom području Primorsko-goranske županije – Gorskom kotaru, poduzetnički inkubator PINS d.o.o. u suradnji sa stručnim poljoprivrednim službama na terenu: Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu – HZPSS, Ispostavom Delnice, Brdsko-planinskim centrom te Regionalnom veletržnicom Rijeka – Matulji d.d. pokrenuo je projekt otkupne stanice uz svekoliku potporu Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu i Općine Skrad. Dugogodišnjim radom na terenu uočen je problem koji onemogućava jačanje poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju: nedostatak tržišta za plasman poljoprivrednih proizvoda, jer poljoprivredni proizvođač nema vremena istodobno tražiti tržište i baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Također je činjenica da goranski poljoprivredni proizvođači nude tržištu svoje proizvode pojedinačno u neprepoznatljivoj ambalaži. To te vrlo kvalitetne proizvode čini nezanimljivim izgledom. Rješenje navedenoga je otkupna stanica u kojoj se sakupljaju poljoprivredni i voćarski proizvodi, sortiraju, pakiraju i otpremaju na tržište u prepoznatljivoj ambalaži i sa zaštitnim znakom “Proizvod Gorskog kotara”. Proizvodi se otkupljuju od svih proizvođača u Gorskom kotaru ali i iz drugih krajeva Hrvatske. A to je dodatni poticaj povećanju proizvodnih površina i broja proizvođača.” Voditeljica Otkupne stanice „Zeleno srce” Nataša Kozlica ne sumnja u isplativost ovog projekta te dodaje kako je otkupna stanica pred sebe postavila sljedeće zadaće. “Prvo, plasirati postojeću poljoprivrednu proizvodnju, povećati proizvodne površine, povećati broj educiranih proizvođača, povećati raznolikost poljoprivrednih kultura, stvoriti proizvod s prepoznatljivim imenom i zaštitnim znakom. Otkup se vrši temeljem unaprijed zaključenih ugovora. Planirana količina za ovu godinu iznosi oko 30 tona bobičavog voća, a plasira se na područje naše Županije. Povratne informacije naših kupaca su više nego pozitivne i poticajne za dalji nastavak i razvoj našeg “Zelenog srca”.

Nitko ne sumnja u opstanak stanice jer se otkup vrši svakodnevno, radi se ako treba 24 sata, i danju i noću, djelatnici PINS-a odrađuju lavovski dio posla jer nije „samo tako” lako otkup pripremiti za tržište. Zasad se radi manufakturno dok se ne stvore proizvodne linije koje će ubrzati otkupni proces i plasman na tržište. Treba im dati podršku jer će tu mnogi naći dodatno sezonsko zaposlenje i zaraditi svoju prvu plaću.