Skrad, petstotinjak skrađana i gostiju, dočekali su kolonu konja i kočija, brojnu svitu generala Filipa Vukasovića, inženjera i graditelja Lujzijane i Matiju Weissa, graditelja Karoline. Oni su oko 17.00 sati ušli na malo parkiralište, u središte mjesta, gdje su ih pozdravili načelnik Općine Skrad Dubravko Grbac i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Herman Sušnik, prisjetivši se značenja Lujzijane koji je ona imala za razvoj ovih krajeva, odnosno kako takve manifestacije oživljavanja povijesti imaju izuzetno vrijedan kulturno turistički značaj.

Nedjelja je započela u organizaciji PD “Skradski vrh” planinarskim pohodom stazama uz Lujzijanu, od miljokaza na Šubetovom mostu do izletišta Zeleni vir s povratkom na završnicu Lujzijane u Skrad. U pohodu je učestvovalo stotinjak planinara iz devet društava s područja Županije, Skradski vrh-Skrad, Duga-Rijeka, Učka- Rijeka, Seniori- Platak, Orljak- Opatija, Željezničar- Moravice, Bijele stijene- Mrkopalj, Petehovac- Delnice, Obruč- Jelenje.

Vrijedne žene udruge”Skradska žena” predstavile su javnosti narodnu nošnju Skrada, stare običaje, jela iz starine, zanate i poljoprivredne proizvode. Završetkom programa sve prisutne darivale su kolačima i slasticama iz vlastite kuhinje.

Dok se kolona kretala Lujzijanom mnogobrojnim posjetiteljima završne priredbe, koju su vodili Slavica Kljajić i Josip “Joža” Grgurić, predstavili su se spletom pjesama i plesova članovi KUD-a “Zeleni vir” iz Skrada, KUD-a “Eugen Kumičić” iz Križišća, KUD-a “Zvir” iz Jelenja. Gradnju Lujzijane oživjeli su brojni glumci “Primorke” iz Krasice, život ljudi u 18. stoljeću “Težaki i težakinje” iz Praputnjaka, dok su “bakice” Sandra i Ivana, iz Mrkoplja, ispričale “Kako je prvo bilo”. Svi nastupi su često bili nagrađivani pljeskom publike. Krajem programa promovirana je knjiga Antona Štefančića “Hajduci s Lujzinske ceste” uz prepad hajduka “Nucleusa” iz Rijeke.

Organizatori priredbe “Ljeta na Lujzijani i Karolini”, poduzeće “Spectrum” i Udruga “Lujzijana”, zahvalili su svim izvođačima, pokroviteljima i sponzorima na podršci u organizaciji priredbe koja je obuhvatila dio Primorja i Gorskog kotara te tako približila povijest života na Lujzijani i Karolini mnogobrojnim posjetiocima dosadašnjih priredbi u ove dvije godine. Organizatori su najavili “Zimu na Lujzijani”… Svi prisutni su ostali do dugo u noć na pučkoj veselici tijekom koje su podijeljene nagrade Turističke zajednice za najljepše uređene okućnice, balkon, prozor… uz spektakularan vatromet za kraj.