Povodom obilježavanja godišnjice osnutka Prve istarske brigade Vladimir Gortan Učka je u subotu bila mjestom okupljanja antifašista Istarske i Primorsko-goranske županije kojoj se pridružila i skupina od oko 80-ak bivših omladinskih aktivista iz nekadašnje jedinstvene Zajednice općina Rijeka, dugogodišnjih sudionika omladinskih Marševa na Učku koji datiraju još od 1955. godine.

U nastavku druženja, omladinski aktivisti sudionici Marševa na Učku, položili su vijenac na spomen obilježje kojeg su 2015. godine podigli učesnici marševa u znak sjećanja na prvo okupljanje 1955. godine. Program je nastavljen u Delnicama gdje su položili vijence u Parku heroja iz Drugoga svjetskog rata te na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Mrkoplju.

Izaslanstvo Regionalnog odbora bivših omladinskih aktivista Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara Zoran Butorac, Miljana Badurina, Milan Frković i Milorad Mikać u Skradu je u popodnevnim satima na grobu Josipa Blažević Blaža položilo vijenac, zapalilo svijeće i poklonilo se Blaževoj žrtvi.

Milan Frković, bivši sekretar omladine ZOI Rijeka iz Crikvenice rekao je kako se dobro sjeća Josipa Blaževića Blaža i njegovih aktivnosti na području Skrada ali i šire, koji je uvijek bio spreman pomoći, koji nikada ništa nije prepuštao slučaju i uvijek je sve zadaće odrađivao i one su mu uvijek bile na prvom mjestu /uz obitelj/ a poslije toga druženje s prijateljima…