Osnovna škola Skrad je zajedno s Podružnicom 138. Brigade Goranski risovi Skrad i njenog predsjednika Roberta Jurkovića organizirala terensku nastavu pod imenom „Putevima 138. Brigade Goranski risovi“.

Cjelodnevni izlet učenika sedmog i osmog razreda u pratnji razrednice i učiteljice povijesti Mihaele Majnarić Štimac započeo je u jutarnjim satima vožnjom do prijevoja Mala Kapela gdje je zamjenik zapovjednika 138. Brigade Goran Niković učenicima održao kratko predavanje o dolasku 138. Brigade na Ličko ratište.

Potom se krenulo prema Lipicama, Glibodolu i Križpolju, mjestima koja su pokrivali pripadnici 138. Brigade. Kod spomen obilježja Josipu Blaževiću Blažu u Glibodolu učenici su zapalili svijeće a nakon minute šutnje gosp. Niković je djeci ispričao dio događanja na crti razdvajanja do i početkom Oluje koju je pokrivala 138. Brigada, pa tako i o pogibiji Josipa Blaževića Blaža u minskom polju u Glibodolu…

Izlet se nastavio prema Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu gdje su učenici obišli Centar, vidjeli dio izuma i pogledali film o Tesli. Nakon jednosatnog zadržavanja i ručka u Gospiću krenulo se kući.

Realizaciju ovog izleta potpomogla je Općina Skrad, DVD Skrad i Podružnica 138. Brigade Skrad kojima se škola Skrad ovom prilikom zahvaljuje…