Turistička zajednica Općine Skrad i skradski Dom kulture bio je proteklog vikenda, trećeg petka studenog, domaćin šeste manifestacije “Goranska riječ u pjesmi i plesu” koja je okupila „čuvare tradicije“ gradova i Općina Gorskog kotara, okupila je udruge i kulturno umjetnička društva koja djeluju na području kulturnog stvaralaštva i očuvanja goranskih običaja. U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, pojedinaca, zborova, folklornih sekcija i glazbenih sastava uz pratnju heligonki, harmonika, gitara uzrasta od osnovnoškolaca do umirovljenika. Ovogodišnja manifestacija imala je i međunarodni predznak učestvovanjem književnika iz Češke i Bugarske.

Publici u punom Domu kulture predstavili su se Skrajani zborom KUD-a „Zeleni vir“ pjesmama domaćih autora Pošterkanac, Lipa, Gorski kotar, folklorna skupina „Majžice“ spletom valcera i polki, mlada folkolorna sekcija “Skračka deca” spletom hrvatskih kola te učenici plesne škole Bolero modernim latino američkim plesovima, Delnice pjevačkim zborom KUD-a Delnice popularnim skladbama Na brijegu kuća mala, Sviraj mi, sviraj, Da je meni ići, učenice Marie i Paulina Tuhtan te Marta Beljan pjesmama na dijalektu Hej hoj moale i Ja man rada, klapa „Ris“ pjesmama Providenca, Da mi dojdeš, Da je meni kroz pasike te promocija pjeme Onako od oka, Ravna Gora pjevačkim zborom KUD-a „Gimpl“ pjesmama Oprosti, True colors i Dajem ti srce, Lokve recitalom na dijalektu Lokvarski haiku učenica Osnovne škole. Početak i kraj obilježen je nastupom svirača Živka Merlea na heligonki uz pratnju Branka Komadine i Juraja Ružića…tako da je odvažnija publika na kraju zaplesala par valcera i polki.

U sklopu 5. međunarodnih književnih susreta “Od mora do gora” publici su se predstavili i književnici Božica Jelušić, Miroslav Mićanović, Đuro Vidmarović, Enerika Bijač, Silvija Benković, Bronislava Volkova iz Češke te Sašo Serafimov iz Bugarske.

Skoro dva i pol satni program vodio je goranski pisac, pjesnik, pjevač, Delničanin Davor Grgurić. Uz vođenje programa Grgurić je izveo i svoj glazbeni uradak na goranskoj ćakavici Vrag je dešpet.

Publika je pljeskom nagrađivala izvođače, a sada već tradicionalnu manifestaciju u studenom, otvorila je direktorica TZ Ivana Briški Đorđević unaprijed zahvalivši izvođačima koji su došli u Skrad, rekavši kako Gorani imaju krasnu nematerijalnu baštinu koju treba čuvati i prenositi na mlade i ujedno sve pozvala na iduću sedmu manifestaciju 2017. godine.