Prošlo je sedam godina od kako je skradska udruga umirovljenika postala samostalna. U tom ozračju skradska Udruga umirovljenika održala je redovnu skupštinu u Domu kulture pred 100-tinjak umirovljenika, goste iz Brod Moravicai izaslanika ŽU Vilka Klobučara, načelnika Općine Skrad Damira Grgurića i ravnatelja škole Vjekoslava Pintara.

Izvještaj o radu iznio je Zdravko Jurković, predsjednik Udruge. U udruzi je 243 umirovljenika s područja Općine i bavi se svim pitanjima važnim za život umirovljenika, od podjele poklon paketa bolesnim umirovljenicima i umirovljenicima starijim od 90 godina (60 paketa), pomoći umirovljenicima, nabave zimnice (jabuka, svinjskog mesa, piletine…). „Naša udruga se u 2015. godini najviše bavila nabavom jeftinijih namirnica za umirovljenike. Naše umirovljenice su bile u Brod Moravicama na boćarskom turniru. Na izlete nismo išli jer ih je sve teže je organizirati, jer se za njih javlja premali broj umirovljenika. Naši članovi sudjeluju u radu raznih udruga, Pjevačkog zbora, folklorne sekcije Majžice, Planinarskog društva, u sportskim i lovačkim udrugama, vatrogastvu… … Suradnja je vrlo dobra s Općinom i svim skradskim tvrtkama, a na kraju svima želim najviše zdravlja, puno druženja i veselja,“ zaključio je Jurković.

Financijska sredstva Udruga ostvaruje iz Proračuna Općine što je dostatno za rad. U 2015. godini prihodi su bili oko 15 tisuća kn a rashodi oko 10 tisuća kn, uz saldo od oko 5,6 tisuća kn. Plan aktivnosti za 2016. godinu temelji se na poboljšanju statusa umirovljenika, podjele poklon paketa, nabave zimnice i prehrambenih proizvoda po povoljnijim cijenama, uključivanje u susrete umirovljenika i sportske susrete, uključivanje novih umirovljenika u članstvo, organiziranje izleta…

Izaslanik Matice umirovljenika PGŽ Vilko Klobučar je pozdravio umirovljenike ispred županijske udruge umirovljenika i zaželio im plodonosan rad nadalje, te načelnik Općine Damir Grgurić koji je rekao kako je briga Općine da najbrojnijoj populaciji u Općini omogući što lakši svakodnevni život, kako će umirovljenici ove godine moći koristiti dodatnu pomoć u kući i oko nje (pomoć u vrtu, uređenje stana ili kuće) iz dodatnih državnih sredstava dobivenih od EU uz želju za dobro zdravlje.

Mira Đorđević je potom ukazala na probleme Pogrebnog fonda, čiji su korisnici većinom umirovljenici te je rekla kako Fond ima velikih poteškoća koje je moguće riješiti preustrojem u udrugu s jasnim pravilima…na što je gđa. Nada Podnar dala široko obrazloženje problematike Fonda koja je započela 2003. godine kada su se fondovi u HR morali zatvoriti silom zakona. Od tada počinje „tumbanje“ sredstava Fonda na razne načine jer se nije moglo ustrojiti sigurno i jednostavno rješenje raspolaganja sakupljenim novcem. Uz to smanjuje se broj korisnika što je dovelo i do manjih uplata.

Gđa. Podnar je na kraju dodala kako je na kraju Fond bio u nadležnosti Općinskog socijalnog vijeća te kako nije optimista da će se naći rješenje za nastavak rada Fonda kao udruge jer je sve manje ljudi a problema sve više dok je volonterizma sve manje.

Josip Lisac je umirovljenike pozvao da koriste banke i životno osiguranje koje nude povoljne uvjete za slučajeve smrti čime dobivaju više a sigurnost novca je potpuna.

Završetkom skupštine druženje je nastavljeno uz domjenak i živu glazbu plesom i pjesmom…