13. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad koja se održala u petak, 08. svibnja 2015. godine u 18,00 sati u vijećnici Općine Skrad nije donijela životu Skrajana neku važniju novost.

Najinteresantnije je bilo tijekom aktualnog sata u kojem je načelnik Damir Grgurić odgovarao na pitanja vijećnika dr. Josipa Grgurića, Antona Mancea, Mire Đorđević i Milivoja Rupea. Dr. Grgurić pitao je što se događa s Turističkom zajednicom, Mira Đorđević koliko je općina zadužena i ima li potraživanja, što je s Zelenim virom, mlinom na izvoru rijeke Dobre, kuglanom…, Anton Mance pitao je kada će se početi isplaćivati stipendije srednjoškolcima i studentima dok je Milivoj Rupe pitao kada će vijećnici dobiti vijećničke naknade.

Načelnik je odgovorio kako Turistička zajednica nema problema, već je naprotiv dobila temeljem projekata oko 320 tisuća kn, sredstva za uređenje staza oko Muževe kućice, sredstva za e-Bicikle a uskoro očekuje i sredstva HTZ-a.

„Problem imamo s Turističkim uredom i direktoricom TZ koja je trebala racionalizirati svoje poslovanje u skladu s proračunskim sredstvima koje dobiva od Općine Skrad. Direktorica se trebala prilagoditi stvarnim prihodima koje ostvaruje. Općina nije dužna imati ured, ona ga samo sufinancira a direktorica bi trebala smanjiti sredstva za hladni pogon. Turistički ured ostvaruje prihode iz više izvora, prema izvješću za 2014. direktorica ima troškove osobnog dohotka od 85 tisuća kn, 4.300.00 kn dnevnica i 6.500,00 kn putnih troškova. Ako direktorici ne paše takav način rada, s manjim sredstvima, neka zatvori Turistički ured pa će doći netko drugi… Dali direktorica treba imati takvu plaču, ne znam, no neke općine oko nas funkcioniraju što se tiče TZ s manjim sredstvima. Jer li turistička kategorizacija Općine Skrad prava ili nije? Vjerojatno je kategorizacija Općine Skrad previsoka u odnosu na ono što imamo u Skradu i smanjenjem kategorizacije nebi imali potrebu imati Turistički ured. Direktorica se još nije očitovala o svojim prihodima za ovu godinu,“ zaključio je načelnik Grgurić.

Na pitanje vijećnika Mancea načelnik je rekao kako će se stipendije isplatiti čim dođu sredstva IPARD-a koja Općina još nije dobila. U odgovoru vijećnici Đorđević je rekao:“Naš dug je manji nego prethodnih godina, manji nego dug IPARD-a Općini, mi koristimo bankovni minimum i smanjili smo dug od lani za oko 300 tisuća kn. Što se tiče Zelenog vira Općina neće dati Hrvatskim šumama 100 tisuća kn za raskid, a tko će biti podzakupac Zelenog vira ne znam…Mlin čeka i sve je spremno za otvaranje, čeka se gosp. Franković da spoji mlin i da se on pokrene…Kuglana će biti ponovno otvorena nakon što zakupac Anton Štimac nije želio produžiti zakup…Komunalac će dovršiti kanalizacijski sustav dobivanjem EU sredstava no tada će i komunalna naknada biti osjetno veća.“ Odgovarajući vijećnici Đorđević načelnik Grgurić je pred kraj pitao vijećnicu Đorđević radi li za ili protiv Općine Skrad.

Vijećniku Rupeu je načelnik odgovorio kako u financijskoj stisci ima važnijih stavki koje treba financirati, od vrtića, javne rasvjete…a dolaskom IPARD-ovih sredstava i naknade vijećnicima će biti isplaćene.

Po aktualnom satu vijećnici su usvojili zapisnik s 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Skrad, godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Skrad za 2014.godinu s minusom Proračuna od 103 tisuće kn, donijeli Odluka o davanju suglasnosti za zaduženje i davanju jamstva LRA PINS d.o.o. Skrad, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Općine Skrad za 2015.godinu te odluku o davanju LRA Pins d.o.o., Skrad, o ustupanju k.č.br. 3697/3 k.o. Divjake u vlasništvo LRA „Pins“ d.o.o. radi gradnje poslovne zgrade od oko 1500 metara kvadratnih. Na kraju su prihvatili izvješće o radu Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ za 2014. godinu.

”AUDIO ZAPIS AKTUALNI SAT” KLIKNI DOLJE

KLIKNI