Gorski sajam je proteklog vikenda proslavio 10-to izdanje i uz to po drugi puta i međunarodni. Kako je organizator sajma PINS partner na prekograničnom projektu sa Slovenijom: Život bez granica/ Življenje brez meja, na sajmu su sudjelovali i poduzetnici i institucije iz Slovenije. U sklopu izložbenog dijela sajma izlagalo je četrdesetak poduzetnika iz Gorskog kotara , drugih hrvatskih Županija i Slovenije. U programu su sudjelovale folklorne skupine iz Skrada, Delnica, Sungerski tamburaši, skradski pjevački zbor, mladi harmonikaš Vedran Jauk te folklorna skupina Skračka deca. U sklopu programa djeca iz Osnovne škole Brod Moravice predstavila su slikovnicu Karmen Delač – Petković i Dijana Arbanas SRETNA KUĆICA, koja je dobitnik nagrade „Ovca u kutiji“ za najbolju Hrvatsku slikovnicu po izboru dječjeg žirija za 2014. godinu. Članice Udruge Skradska žena svake godine uz sajam organiziraju prigodnu izložbu a ovogodišnja izložba naziva „Bili smo u školi“ posvećena je školovanju Skrajana i prikazana predmetima i pisanim materijalom iz školskog života.

U sklopu sajma održala su se dva stručna skupa, prvog dana prvi uz Program ruralnog razvoja 2014-2020 i Program LEADER i iskustva LAG-ova Slovenije u njegovoj provedbi u organizaciji Lokalne akcijske grupe Gorski kotar te drugog dana drugi vezan uz provedbu prekograničnih projekata Slovenija-Hrvatska te mogućnosti razvoja buduće suradnje. Svoja iskustva i buduće projekte predstavili su NACIONALNI PARK Risnjak sa projektnim partnerima iz Slovenije: (OD VIJEGLAVKE DO SOKA), Očuvajmo zajedno život i bogatstvo prirode za buduće generacije (SOŽITJE – SUŽIVOT), Zajednički sustav procjene održivosti upravljanja vodnim resursima parkova Škocjanske jame i Risnjak.

Razvojni centar Kočevje Ribnica prezentirao je temu Europska teritorijalna suradnja 2007 -2013 i projekt Život bez granica te projekte koji su provodili i provode u suradnji sa hrvatskim partnerima. Zadruga Lujzijana sa predstavnicima Primorsko-goranske županije, gospodinom Valerijem Jurešićem i gospođom Hicelom Margan prezentirala je projekt „Povijesni putovi i ceste Gorskog kotara – kulturno turistička ruta” kao projekt za moguću buduću prekograničnu suradnju.

Ovogodišnji stručni dio sajma je okupio mnogo zainteresiranih poduzetnika, čelnih ljudi Općina i Gradova Gorskog kotara i šire, predstavnika udruga civilnog društva…koji su nakon stručnog dijela razmijenili mišljenja i ideje te najavili tješnju suradnju na razvoju ruralnih krajeva. Tako voditeljica LAG-a za Gorski kotar Svjetlana Kasunić kaže:“Zajedno možemo mnogo postići, prilika smo mi ljudi, a uz pomoć HBOR-a i Etične banke do uspjeha, vjerujem, će biti lakše doći.“.

Nakon stručnog skupa prvog dana otvoren je ovogodišnji jubilarni sajam a svim izlagačima su se obratili Primorsko goranski dožupan Petar Mamula, načelnik Općine Skrad Damir Grgurić te predsjednik uprave PINS-a Danijel Bertović. Potom je uz kulturno umjetnički program nastavljen sajamski program u sklopu kojeg su svi posjetioci mogli ponešto naći, za sebe, za svoje prijatelje, za božićno novogodišnji stol ili poklone. Osim navedenih događanja bilo je tu još radionica za najmlađe, prigodnih tombola, prezentacija i degustiranja proizvoda, za svakog ponešto…

Što su rekli o sajmu

Anita Pintar – OPG PINTAR Čabar:“Nije mi to prvo učestvovanje na sajmu u Skradu. Izlažem sireve i prirodne sokove. Dobra je to prezentacija mog obiteljskog posla prema van. Zadovoljna sam ovogodišnjim sajmom. Ako se radi, može se zaraditi i živjeti od ovog što moja cijela obitelj radi.“

Vesna Pintar Grgurić, voditeljica učeničke zadruge u Skradu i Eko škole u Brod Moravicama:“Na sajmu su škole Skrad i Brod Moravice, u kojima radim, od prvog dana. Kako je ovo predbožićno vrijeme i učenički uradci su prilagođeni tome. Tu se mogu naći Božićno novogodišnje čestitke, suveniri, slike, sapunići, božićni ukrasi, broševi, ogrlice, magneti…koje su izradile vrijedne učenice i učenici tih škola. Lijep je osjećaj kada se i djeca predstavljaju svojim radovima na sajmu.“

O jubilarnom sajmu organizator, predsjednik Uprave PINS-a Danijel Bertović kaže:“Uz suradnju s goranskim LAG-om uspjeli smo okupiti ljude iz PGŽ, pročelnike nekoliko upravnih odjela, nekoliko načelnika i gradonačelnika, raspravila se tematika, problematika i strategija financiranja malog i srednjeg poduzetništva i lokalne samouprave od strane ministarstava i države koje ona ne uspijeva napraviti. Država nam „šteka“ i to će trajat nekih šest mjeseci, izgubit će se vrijeme i novac iz EU.

Nasuprot tromoj državi lokalni nivo puno bolje funkcionira. Tako se i ovaj sajam financira iz projekta Slovenija Hrvatska, ovaj naš zajednički projekt omogućio je realizaciju ovogodišnjeg sajma.

I mi, PINS, dokazujemo da se prema EU mogu aplicirati projekti. Izrada i apliciranje projekata za male poduzetnike predstavlja teškoću jer su projektne regule vrlo stroge, a mi smo dosadašnjim radom dokazali da znamo i možemo izrađivati kvalitetne projekte koji dobivaju EU novce.

U ovih 10 godina vidi se napredak naših goranskih poduzetnika, kroz nove proizvode, kroz dizajn proizvoda, kroz kvalitetu ponude. Dobrim, ustrajnim radom može se stići do cilja i to mi je drago jer je u njihova znanja ugrađeno i znanje djelatnika PINS-a.

Razmišljamo o organizaciji sajma i van Skrada, u vrijeme turističke sezone, no to povlači dodatna financijska sredstva. Sve je moguće no to trebaju inicirati i poduzetnici…“

Dvodnevni sajam je ispunio očekivanja Gorana i njihovih gostiju. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe dok su se Skrajani mogli vratiti razgledom izložbe u svoje osnovnoškolsko obrazovanje.