Štrudla od malina, dužine oko 40 metara, koju su ispekle kuharice bistroa Tron, je krajem šeste manifestacije pod imenom “Festival malina”, uz simboličnu cijenu od sedam kuna, rasprodana i pojedena.

Oko jedanaest sati dopodne započeo je Festival malina te je sve prisutne pozdravila direktorica TZ Općine Skrad Ivana Briški Đorđević. Ponuda proizvoda od bobičastog voća (OPG Kenda, OPG Buljubašić, OPG Kurbegović), drugih proizvoda od meda, sira, lavande, drva… (kućna radinost Lilly pletenje, domaća radinost Vesna Šut-Šnajdar, domaća radinost Stella-Boky i Pohobratski, obrt Mjesečev kamen, OPG Sedlar te nekoliko domaćih radinosti i obrta koji se bave izradom uporabnih predmeta…) uz zabavno glazbeni program „Tria Gorani“ obilježila je ovogodišnju manifestaciju kojoj je prisustvovalo premalo mještana i gostiju u prolazu, bez dužeg zadržavanja jer je sunce neumorno palilo prostor malog parkirališta u centru Skrada. Gosti su tijekom popodneva mogli pogledati i kuharska umijeća u pripravljanju domaćeg junećeg gulaša u kotliću, te su na kraju manifestacije proglašeni najbolji kuhari kotlića, članovi 138. Brigade Goranskih risova iz Skrada Davor Ribić, Josip Crnković i Krešimir Đaković, druga je bila ekipa Goranski čili i treća ekipa Skradske žene. Gostima su se predstavili svojim pjesmama članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir iz Skrada te mlada pjevačica iz Liča Sanella Kudra a stihovima na skračkom dijalektu Nevenka Delač Grgurić. Tijekom popodneva djeca su mogla sudjelovati u likovnoj radionici a malo stariji u radionici izrade prirodnog sapuna.

Gosti su obilazili štandove, razgovarali s vlasnicima, kušali i kupovali proizvode… Organizatorica priredbe, Ivana Briški bila je na kraju zadovoljna ostvarenim, jer priredba je bila dinamična uz dobar odaziv gostiju, ali ipak razočarana odazivom domaćih proizvođača okupljenih u udrugu Borovica te dolaskom mještana na priredbu.

Festival je vodio Vjekoslav Pintar te je u odmorima između pojedinih točaka programa razgovarao s izlagačima koji su najzaslužniji da je ovogodišnja manifestacija uspjela. Prije podjele štrudle proglašen je najbolje uređen štand (domaća radinost Pohobratski) i najbolji proizvod (OPG Sedlar). Iza 16 sati na posebno pripremljenom stolu složena je 40-metarska štrudla od malina koja je narezana i prodana posjetiteljima manifestacije.

Manifestacijom je većina bila zadovoljna, ugostitelji su popunili terase, proizvođači su dio proizvoda prodali, gosti su proveli ugodan subotnji dan, domaćini jer se u Skradu osjećala živost. Organizatorica Ivana Briški Đorđević ispred TZ Općine Skrad se potrudila da svi budu zadovoljni, da svi otiđu svojim kućama u večernjim satima punog želuca i dobrih dojmova. No ostaje dojam da Skrajani ne vole odlaziti na manifestacije u svom mjestu u većem broju i stoga trebaju prihvatiti kritiku kako pasivno promatraju događanja oko sebe što nije slučaj sa susjednim naseljima.