Ako je vjerovati prognostičarima vrijeme će u sljedećim danima i tjednima biti bolje od ovog sadašnjeg. Zadnjih, više od dvadesetak dana, vrijeme nije išlo na ruku žiteljima Skrada, na prste jedne ruke mogli bi se prebrojiti dani bez kiše. Kiša je padala uporno iz dana u dan, tako da je jedino trava imala idealne uvjete za rast.

Svi su već dobrano nervozni i kako dani idu sve su nestrpljiviji jer je već prošlo vrijeme za sadnju nekih poljoprivrednih kultura, krumpira npr. ali i raznog povrća u vrtovima. Oni koji su prije kiše , do 13. travnja, zasadili prije navedeno, boje se za posađeno, jer je vlaga prevelika, svakog dana pada kiša i ne može se na njive u okopavanje trave koja raste brže od zasađenih usjeva.

Ni temperatura nije primjerena godišnjem dobu tako da žitelji svakog dana lože svoje štednjake ili peći u domovima, jer vanjska temperatura ne prelazi 15 stupnjeva. Drva koja su se uštedjela kroz blažu zimu sada su već potrošena jer nije predvečer ugodno sjediti na 17 do 19 stupnjeva u kućama.

Prognoze za svibanj i polovicu lipnja govore kako bi se vrijeme trebalo popraviti, tako da bi u mjesec i pol trebalo biti oko 30-ak dana sunčanih i lijepih te 15-ak dana s kišom ili grmljavinskim nevremenom. Temperature zraka ujutro bi trebale ići od plus 4 do 12 te dnevne od 12 do 24 stupnja. O vremenu stariji stanovnici znaju reći, snijeg i bura mogu napraviti vrijeme, no danas ni to pravilo više ne vrijedi. Promjene vremena su tako brze, da ni prognostičari više ponekad ne mogu reći, sutra će biti sunčano, već kažu bit će promjenljivo, sa suncem, oblacima i povremenom kišom.

Koliko će štete imati skradski turizam od takvog vremena. Skoro nikakve, jer sam Skrad nije nudio u travnju ništa kao i sada početkom svibnja. Tome se pridodalo i izletište u Zelenom viru koje je započelo s radom, no Planinarski dom Zeleni vir koji je u zakupu Hrvatskih šuma od 16. srpnja 2002. još stoji zatvoren tako da su gosti i posjetioci Zelenog vira jako nezadovoljni takvim postupkom zakupca jer Dom je zbog lijepog vremena trebao biti otvoren još pred mjesec dana kada je i vrijeme bilo bolje nego sada. Tko još može povjerovati da je razlog neotvaranja fiskalna kasa. U svakom slučaju takav postupak Hrvatskih šuma ne ide na ruku ni Općini Skrad koja gubi na ulaznicama za razgled Izletišta jer dio gostiju bez otvorenog ugostiteljskog objekta odustaje od posjete Izletištu Zeleni vir.

Zakupac, tvrtka Hrvatske šume trebala bi se izjasniti hoće li Dom držati otvorenim od proljeća do kasne jeseni, ako ne i zimi, jer ovakvim odugovlačenjem otvaranja gubi Skrad kojem je Izletište jedina svijetla točka na turističkoj karti Skrada. Kraćenje turističke sezone na manje od šest mjeseci nije dobro za Zeleni vir, jer ako je vjerovati statistici, broj posjeta Zelenom viru je u padu zadnje tri godine, za oko 1000 posjetilaca.

Jedan od uzroka je i pad ponude Doma (smanjena ponuda i raznovrsnost hrane, ne i uslužnosti djelatnika Doma)…bar tako govore posjetioci Zelenog vira. Evo praznik rada i prvi svibanjski vikend je iza nas a Dom je bio zatvoren…Hrvatske šume trebaju znati da zainteresiranih poduzetnika za Planinarski dom u Zelenom viru ima. No pitanje je žele li HŠ Dom u Zelenom viru držati u životu ili ga se žele riješiti uz neke uvijete jer su dosta novca uložili u njega.

Na potezu je i Općina Skrad koja je Hrvatskim šumama Dom dala u zakup, a za neozbiljnost i neposlovni odnos prema tom objektu ugovor o zakupu vjerojatno nema sankcija prema zakupcu, jer da ima on bi bio već otvoren. Kamačnik je svjež primjer gdje je lokalna uprava preuzela brigu o njemu…Općina Skrad je na potezu…Da li “nakon kiše dolazi sunce”.