Vijećnici Općine Skrad postavljali su pitanja načelniku Općine Damiru Grguriću o autobusnom prijevozu, elementarnim nepogodama, granici između općina… Tako je vijećnik Dubravko Grbac pitao što je s autobusnim prijevozom iz Skrada do Delnica, jesu li dobivena sredstva za elementarnu nepogodu (velik snijeg) u 2013. Godini, je li možda ukinuta komunalna naknada???

Dr. Josip Grgurić pitao je po kojim kriterijima se koristi automobil Općine Skrad te predložio dopunu pravilnika o korištenju istog. Mira Đorđević je prije pitanja obavijestila vijećnike kako ona više nije nezavisni vijećnik već članica stranke Mirele Holy Orah te je potom pitala što je s uređenjem mlina, upravljanjem Zelenim virom od strane PINS-a i TZ Općine Skrad…Vijećnik Kezele pitao je hoće li doći do revizije granice između Općina Skrad i Ravne Gore te da li se zna koliko je Općina Skrad financijski izgubila postojećom granicom.

Načelnik Grgurić odgovorio je da Općina više ne financira jutarnji mini bus Autotransa jer njime putuje mali broj žitelja te kako žitelji imaju alternativu, željeznički prijevoz…Za elementarnu nepogodu iz 2013. dobiveno je oko 40 tisuća kn čemu će se pridodati još toliko općinskih sredstava te kako će isplate šteta krenuti od 1. travnja. Uplatnice komunalne naknade, i nova rješenja o veličini korisnog prostora za stotinjak skradskih obitelji, stići će na kućne adrese do kraja ožujka.

Službeni automobil koristi svaki žitelj po prethodnom pozivu te ga svi koriste ako za to postoje opravdani razlozi…“Smatram da ne treba izrađivati neki novi pravilnik kojim bi zakomplicirali korištenje vozila našim sugrađanima jer godišnje se za te potrebe utroši do 10 tisuća kn“, zaključio je načelnik Grgurić s čime se složio i predsjednik Vijeća Ivan Crnković.

PINS i TZ upravljaju izletištem Zeleni vir a održavanje je pripalo Općini Skrad, dok je gradnja mlina pri kraju, očekuje se da Hrvatske vode urede korito rijeke Dobre od izvora do ulice Josipa Blaževića te bi mlin bio otvoren do Dana općine…Što se tiče granice između Općina Skrad i Ravne Gore ne znam da li je pametno pokretati postupke revidiranja jer to je pitanje za naše pravnike, a nisam siguran ni da li imamo pravo dirati ili pokretati to pitanje…, odgovorio je načelnik Grgurić na postavljena pitanja vijećnika.

U nastavku sjednice ravnatelj Centra za brdsko planinsku poljoprivredu Dalibor Šoštarić vijećnicima je predstavio plan poslovanja Centra za 2014. godinu u šest glavnih točaka (1. provedba i priprema EU projekata, 2. razvoj i promocija autohtonih proizvoda, 3. programi razvoja poljoprivrede na području PGŽ, 4.revitalizacija i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, 5.projekt Stara Sušica, 6.ruralni razvoj na području PGŽ). Šoštarić je dodao kako Općina Skrad nije u dovoljnoj mjeri sudjelovala u radu centra te nije ni kandidirala programe, iskazala interes za dobivanje dodatnih sredstava kojih kroz Centar prođe oko 2 milijuna kuna. U raspravi vijećnici su pitali koliki je bio interes žitelja i Općine za sredstva Centra, rekli kako Skrad nije poljoprivredno i stočarski razvijen kraj, kako se nikom ne mogu dati sredstva ako ih korisnici ne traže…Opći je zaključak kako suradnju treba nastaviti i intenzivirati te je Plan Centra potom usvojen.

Sjednica je potom nastavljena odrađivanjem 17 točaka dnevnog reda pa su tako vijećnici usvojili zapisnik sa prošle dvije sjednice, donijeli odluku o uzimanju kredita od Erste banke u visini 650 tisuća kn za rekonstrukciju i asfaltiranje ceste Sleme – Žrnovac te prihvatili više izmjena i dopuna Programa od 2013. i 2014. godine. Nadalje Općina Skrad će početi izdavati vlastito Službeno glasilo Općine Skrad čime će uštedjeti 40-ak tisuća kn što je dosad plaćala PG županiji. Odlukom Općinskog vijeća tvrtka PINS pristupit će Europskoj interesnoj skupini European Economic Interest Grouping (EEIG).

Na kraju načelnik Grgurić informirao je vijećnike što se događa s statusom Gorskog kotara te je rekao kako u ostvarenju cilja, dobivanja statusa brdsko planinskog područja kroz Zakon o Gorskom kotaru rade svi načelnici Gorskog kotara uz veliku podršku i angažman župana Zlatka Komadine te se očekuje ubrzo sastanak u Vladi Republike Hrvatske s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ako on ne urodi plodom tada će svi goranski načelnici i gradonačelnici zajedno dati ostavke na svoje dužnosti i na kraju bi se trebali održati prosvjedi Gorana na Markovom trgu…