5. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad održana je 30. prosinca 2013. godine s početkom u 18,00 sati u vijećnici Općine Skrad. Početak sjednice pripao je predsjedniku uprave PINS-a Danijelu Bertoviću koji je obrazložio namjeru kupnje čestice od države uz zgradu PINS-a koja bi trebala poslužiti za nove poslovne prostore. Prema izračunu novi idejni projekt s česticom stajao bi oko 130 tisuća kn. U raspravi vijećnik Dubravko Grbac podržao je ovu kupnju dok je načelnik Damir Grgurić dodao kako se država prema malim lokalnim zajednicama sve više ponaša kao maćeha, babaroga, koja prodaje zemljište naših predaka, danas u posjedu države, skuplje nego lokalna samouprava.

U nastavku sjednicom su prevladavale odluke izmjena i dopuna Proračuna i pojedinih Programa. U raspravama vijećnik SDP-a Dubravko Grbac pokazao je razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi Općina, ukazivao na greške koje su odstupale od osnovnog Proračuna, rekavši:“Kakva bi bili oporba da se ne osvrnemo na rebalans Proračuna, na trošenje sredstava. Sve je to u dobroj vjeri, nije zlonamjerno, jer zajedno želimo bolju budućnost našoj Općini. Bode pad od 23 posto vlastitih prihoda Općine i to je zapravo stvarnost, sadašnje stanje u Općini. Zbog razvijenosti od EU ćemo teško dobiti sredstva za infrastrukturu. Uz to zašto se prikazuju sredstva u Proračunu koja nisu ostvarena, od prodaje škole u Divjakama…jer tada ta sredstva bodu oči. Puno je ostalo neizvršenih stavki u Proračunu…“

Nadalje dr. Josip Grgurić je kazao kako se ne miri sa situacijom da se tone sve dublje, već traži izlaz iz situacije u kojoj Skrad ne ide dobrim putem. „Nema razvojnih programa, nema ulaganja u ljude koji bi radili na razvoju, izlaz treba tražiti u razvoju turizma. Treba mijenjati koncept Proračuna.“ Uz opasku dr. Grgurića kako se pet godina ide prema dolje, uz traženje mogućih izlaza te spomena starog parka i Šiljara u turističkim programima, burno reagira načelnik Grgurić, zbog čega dobiva i opomenu predsjednika Vijeća Ivana Crnkovića, te pritom kaže kako bi bilo bolje zaboraviti na stranačku pripadnost, te početi puhati u jedan rog zajedno, ne otvarati stara pitanja i tražiti krivce za stanje u kojoj se općina nalazi.

Uz to načelnik Grgurić kaže kako bi u 2014. godini moglo biti i gore od predviđenog s prihodima od oko 3,5 milijuna u odnosu na donijet proračun od 5,3 milijuna za 2014. godinu. Načelnik Grgurić je spomenuo dug prema Vatrogasnoj zajednici te je prihvatio svoju odgovornost i krivicu za nepoštivanje isplate sredstava VZ Općine Skrad.

Vijećnik Grbac dodaje kako bi bezbolnije bilo da su svim korisnicima sredstva umanjena za 23 postotni minus Proračuna te ne bi bilo ni odgovornosti načelnika za neisplaćena sredstva VZ. „Mnogo stvari se ne odvija kako mi hoćemo, u odnosu s državom ona nas ponekad prisiljava na „UZMI ILI OSTAVI“ i ostavlja prostor u kojem se može griješiti, a greške plaćamo nažalost mi.“ Načelnik Grgurić dodaje kako bi bilo najbolje kupiti dio državnog zemljišta na Šiljaru u čemu dobiva podršku i vijećnika SDP-a, koji kažu kako će aktivno pomoći u rješavanju tog pitanja.

Općina je rekonstrukcijom javne rasvjete na godišnjoj razini uštedjela oko 60 tisuća kW struje što je za trećinu manja potrošnja dok je u Savjet mladih prijedlog dostavila jedino udruga Initium te je njihov prijedlog i prihvaćen. Uz Novogodišnju čestitku predsjednika Vijeća Ivana Crnkovića zaključena je zadnja 90 minutna sjednica.