U organizaciji Matice Hrvatske, ogranka Delnice održano je u skradskom Domu kulture dvadeset i drugo Goransko dijalektalno sijelo uz učestvovanje učenika goranskih Osnovnih škola. U ime domaćina, OŠ Skrad, ovogodišnje sijelo je otvorio ravnatelj škole Vjekoslav Pintar pozdravivši pritom prisutnu publiku, gošću književnicu Zlatu Bujan Kovačević te učesnike u programu i njihove voditelje.

U ime Matice Hrvatske prof. Nives Marijanović pozdravila je sve prisutne te zaželjela da sijelo još dugo godina okuplja goranske dijalekte na jednom mjestu jer dok je dijalekata i dok se oni čuju bit će i Gorana i Gorskog kotara. Cilj „Govora moga zavičaja“, koji se redovno održava tijekom Mjeseca hrvatske knjige, je njegovanje i vrednovanje goranskih dijalekata kao i njihovo očuvanje.

Zahvalila se gošći ovogodišnjeg sijela Zlati Bujan Kovačević te ju pozvala da predstavi sebe i svoje radove. Gđa. Bujan Kovačević je predstavila zbirku “Gorani- dvanaestero pjesnika” i nekoliko pjesama iz zbirke te je na kraju iščitala ulomak vezan uz život na selu.

Nakon gđe. Bujan publici su se svojim uradcima na dijalektu predstavili osnovnoškolci iz Brod Moravica, Broda na Kupi, Fužina, Čabra, Mrkoplja, Lokava, Delnica, Ravne Gore i Skrada. Program su popunili pjesmom članovi pjevačkog zbora Škole, plesom mala folklorna skupina „Skračka deca“ i članovi literarne sekcije skradske škole koji su i vodili program ovogodišnjeg druženja mladih Gorana na zavičajnom govoru.

Na kraju programa Nives Marijanović podijelila je zahvalnice školama i mentorima. U nastavku je održan razgovor o ovogodišnjem sijelu, što bi se moglo popraviti, čemu obratiti više pažnje kod nastupa djece…te je na kraju dogovoreno kako će iduće sijelo biti u Fužinama. Goranski kaj i ća i što živjet će i dalje jer učitelji i mentori koji vode mlade goranske učenike imaju u svojim programima rada i čuvanje običaja sredine u kojima se nalaze škole, u što spada i autohtoni dijalekat pojedinog naselja.

U razgovoru je naglašen značaj suradnje na očuvanju dijalekata i uloga učitelja hrvatskog jezika, razredne nastave i voditelja koji rade s djecom na očuvanju autohtonih govora koji je od mjesta do mjesta, od sela do sela vrlo različit i vrijedan pažnje jer se na geografski malom području govori tako različito te je jednostavno riječima „zajedno u različitosti“ zaključeno ovogodišnje druženje goranskih škola u Skradu koje su realizirale učiteljice Ana Matić Zagorac, Mihaela Špoljarić te voditelj školskog zbora Robert Širol dok je scenu uljepšala likovnjakinja Mladenka Staničić.