Skradska osnovna škola i Općina Skrad bili su domaćini drugog finalnog natjecanja učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske u projektu Volim domovinu koji je osmislila Udruga Ponos domovine osnovana 2009. godine sa ciljem osmišljavanja slobodnog vremena djece i mladeži. Devet učenika koji su pristigli na natjecanje iz Jarmine, Zagreba, Bednje, Varaždina i Kraljevice pozdravili su domaćini ravnatelj skradske škole Vjekoslav Pintar i načelnik Općine Damir Grgurić dok su s natjecanjem finaliste upoznali voditeljica projekta Patricija Delač te Žarko Delač.

Natjecanje je započelo testom znanja iz povijesti, zemljopisa i hrvatskog jezika. Četrdeset pitanja učenici osmih i sedmih razreda, njih devetoro koji su se plasirali nakon izlučnog natjecanja u travnju, rješavali su 25 minuta a potom se pristupilo igrama u školskoj dvorani. Igre ubaci što više lopti u koš, ubaci tenis loptice žmirećki u koš na tlu i skupi što više krugova bacanjem loptice u metu dijelom su odlučile pobjednika današnjeg poludnevnog natjecanja. Bodovi testa nosili su 60 bodova a sportska 30 bodova.

Nakon dvosatnog natjecanja najbolji je bio Ivo Karamatić iz OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb s 73,7 bodova (test 46,7 i sport 27 bodova), drugi Lovre Poljičanin iz OŠ Kraljevica 69 bodova (test 42 i sport 27 bodova) te treći Dorian Šitum 68,7 bodova (test 43,7 i sport 25 bodova). Inače test je najbolje riješila Lucija Zadro iz OŠ Tituša Brezovačkog s 51 bodom, dok su najbolji „sportaši“ bili Ivo Karamatić i Lovre Poljičanin.

Četvrto do deveto mjesto osvojili su Lucija Zadro OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb , Brankica Gašparić OŠ Franje Serta Bednja, Stipe Markota OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb , Filip Škrlec OŠ Matija Gubec Jarmina, Nikola Pehnec IV. OŠ Varaždin i Braslav Pervan OŠ Rudeš Zagreb.

Završetkom natjecanja učenicima su podijeljene vrijedne nagrade, tablet računalo, pametni telefon, knjige, poklon paketi proizvodi Kraša i Franka. Natjecatelji te njihovi voditelji, učitelji i roditelji potom su posjetili i obišli izletište Zeleni vir i puni dojmova krenuli prema svojim domovima.