Skrajani imaju mogućnost čitati knjige i posuđivati ih u mjesnoj knjižnici i bibliobusu. Knjižnica je otvorena subotom dopodne dok srijedom u Skrad dolazi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka. U mjesnu knjižnicu učlanjeno je dvadesetak članova, od toga desetak učenika, koji su tijekom 2012. godine posudili oko 250 knjiga. U istom razdoblju u bibliobus GKR su učlanjena 43 Skrajana, od toga 14 punoljetnih mještana te su oni posudili ukupno preko 350 knjiga.

Ispada da je oko 60-ak Skrajana pročitalo tijekom 2012. godine prosječno 10 knjiga. Je li to puno ili nije? S manje od jedne pročitane knjige u prosjeku godišnje na broj stanovnika Općine, odnosno jedan Skrajan, jedna knjiga, to je zaista vrlo malo. Iz prethodnih podataka ispada da oko 6 posto Skrajana čita knjige i tada su to porazni rezultati.

Učitelji Hrvatskog jezika u Osnovnoj školi uz to kritički govore kako djeca premalo čitaju te kako nemaju razvijene čitalačke navike. Stoga se može zaključiti kako je Skrajanima dobra knjiga strana. Odrasli bi trebali mnogo više čitati te bi svojim primjerom i djeci približili čitanje kao dio svakodnevnih navika. Zasad su skradskim obiteljima interesantniji drugi izvori informacija, TV i Internet posebno, dok su dnevne i tjedne novine na drugom mjestu i prisutne su kod trećine skradskih obitelji. Dobra knjiga je zasad na zadnjem mjestu, sve više je djece slabih čitača što utječe ne samo na uspjeh u hrvatskom jeziku već i na razumijevanje gradiva u drugim predmetima tijekom školovanja.