Jorge Mario Bergoglio (76), je do maloprije bio nadbiskup Buenos Airesa. Isusovac, doktorirao u Njemačkoj. Svećenik je sa sveučilišnim iskustvom te je bio rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu. Biskupom je postao 1992., a 1997. je imenovan nadbiskupom Buenos Airesa.

Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Kardinalom ga je imenovao Ivan Pavao II. 21. veljače 2001. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Ovaj, sve do maloprije, nadbiskup Buenos Airesa poznat je u narodu po tome što putuje autobusom na posao, a ima praktičan pristup siromaštvu. Naime, kada je imenovan za kardinala, Bergoglio je uvjerio stotine Argentinaca da ne lete u Rim kako bi proslavili s njim, već da umjesto toga daju novac koji su željeli potrošiti na avionsku kartu siromašnima. On je bio žestoki protivnik argentinske odluke o legalizaciji istospolnih brakova 2010. tvrdeći da djeca trebaju imati pravo da ih odgajaju i obrazuju otac i majka, te je inzistirao na stavu da je posvajanje od strane homoseksualnih parova oblik diskriminacije prema djeci. Unatoč takvom stajalištu o istospolnim brakovima, Bergoglio podučava o važnosti poštovanja prema osobama homoseksualne orjentacije.

Papa Franjo I. je također poznat i kao protivnik abortusa i eutanazije, ali vjeruje u kontracepciju kao sredstvo protiv širenja bolesti, otvoren je za dijalog s drugim vjerama, nije upleten u nikakve skandale, a reformu Kurije smatra svojim prioritetom.