Ususret 320-toj godišnjici postojanja Skrada, ako je suditi prema dostupnoj dokumentaciji Hrvatskog državnog arhiva iz Zagreba, krenula je inicijativa od Josipa Lončarića, člana jedne od najstarijih skradskih obitelji, obitelji Lončarić, kojom bi se na jednom mjestu, u zavičajnoj zbirci i u jednoj knjižici, pokazalo i objavilo sve što postoji i govori o prošlosti, o postanku i životu naselja Skrad.

U razvoj ovog projekta pozivaju se svi Skrajani kojima je korijenje iz Skrada ili okolnih skradskih sela i zaseoka. Pisana riječ, iz dokumenata o vlasništvu, nasljeđivanju, kupoprodaji te stare slike ili fotografije koje imaju datum nastanka bili bi odlična podloga za nastanak vjerodostojne zbirke dokumenata koja bi kasnije bila izložena u zavičajnoj zbirci i objavljena u prigodnoj knjižici.

Svi koji imaju stare dokumente, slike, stvari s porijeklom i datumom pozivaju se u ostvarivanje ideje kojom bi Skradska povijest i njegov razvoj ostao zabilježen na dobrobit nas i generacija koje dolaze. Svi stari dokumenti bi se skenirali a originali bi bili vraćeni vlasnicima. Dosad su već potporu projektu načelno dali mnogi Skrajani kao i vanjski suradnici koji žele učestvovati u stvaranju zavičajne zbirke.