Skrad je oduvijek bio poznat kao mjesto u koje su dolazila djeca na zdravstveni oporavak ili organizirana ljetovanja i zimovanja. Stoga se oduvijek težilo da djeca imaju organizirane aktivnosti i potrebnu infrastrukturu kako bi svoje slobodno vrijeme što korisnije provela. Skrad je prva Općina koja se uključila u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Odbor za brigu o djeci i mladeži i provedbu programa „Općina – prijatelj djece“, u sastavu Hrvoje Zatezalo, predsjednik i članovi Vedrana Tomić, Anita Rački i Vjekoslav Pintar, ovotjednim sastankom utvrdio je smjernice kojima se želi poboljšati položaj djece i mladeži.

Osnovni prioritet je potvrđivanje statusa „Općina – prijatelj djece“ o čemu će se odlučivati na državnoj razini krajem studenog u Zagrebu. Ispunjenim upitnikom i zadovoljavanjem kriterija Općina Skrad ima dobre izglede da od 2006. godine bude među malobrojnima koje će na ulazu u mjesto imati prepoznatljivu tablu „Općina-prijatelj djece“.

Do 20. listopada Skrad će prema središnjici u Zagrebu dostaviti izvješće o „najakciji“ naslova „Mladi u turističkoj promidžbi Skrada“ kojom su učenici skradske škole i djeca dječjeg vrtića radili skoro godinu dana. Tema učinjenog projekta odnosi se na poznato izletište „Zeleni vir“ koji je obrađen kroz sve nastavne predmete i grupe slobodnih aktivnosti. Nositelji istraživanja su bila djeca uz svesrdnu pomoć svojih učitelja koji nisu krili zadovoljstvo zalaganjem djece da se Skrad i njegovo najpoznatije izletište prouči a rezultati objedine u knjižici koja će ugledati, štampanjem u nekoliko stotina primjeraka, svjetlo dana do Dana Osnovne škole Skrad i proslave 130. godišnjice organiziranog školstva u Skradu koja će biti održana 19. svibnja 2006.

U sljedeća dva mjeseca trebalo bi se ustrojiti Dječje općinsko vijeće koje će činiti djeca i mladi, od 4. do 8. razreda Osnovne škole Skrad te 1. i 2. razreda srednjoškolaca s područja Općine Skrad.

Uz to na Internet stranice Skrada će se postaviti rubrika „Općina-prijatelj djece“ kako bi se rad djece i mladeži još više približio odraslima i svima koji ih posjećuju.

V.P.20/X./2005.