Sredinom prosinca Lokalna razvojna agencija PINS postala je novi član europske zajednice planinskih područja – Euromontane. Na generalnoj skupštini Euromontane koja je održana početkom listopada ove godine u francuskom Chamberyju kao promatrač sudjelovao je i predsjednik uprave PINS-a Danijel Bertović.

„Sudjelovanjem kao promatrači na toj skupštini stekli smo uvid u mogućnosti koje nam se otvaraju članstvom u organizaciji koja okuplja preko 70 raznih organizacija iz petnaestak zemalja Europe. Na skupštini smo dobili mogućnost razgovarati s ostalim članovima Euromontane kao i sa novim predsjednikom Juanan Gutierrezom. Brdsko planinska područja u cijeloj Europi bez obzira na razvijenost pojedine zemlje imaju jednak problem – odlazak mladih odnosno depopulacija planinskih područja. Na skupštini su prikazana istraživanja stručnjaka sa sveučilišta iz Francuske i Velike Britanije u kojima se naglašava da ukoliko se želi zadržati mlade na ovakvim područjima, uz posao im treba osigurati i dodatne uvjete slične onima koje nude urbani prostori, a to se prvenstveno odnosi na što raznovrsniji društveni život i pristup novim tehnologijama. Kao prioriteti planinskih područja u narednom razdoblju do 2020. godine naglašeni su proizvodnja hrane, turizam, proizvodnja energije,“ zaključio je Bertović.

Gorki kotar se prirodno uklapa u takvo okruženje. Članstvo u ovakvoj organizaciji otvara mogućnosti za pripremu i sudjelovanje u zajedničkim projektima s ostalim članovima Euromontane kako bi zajedno lakše postigli zacrtane ciljeve. Nakon prijema u članstvo PINS je napravio prvi korak. Sada je na redu da zajedno s ostalim članovima lobira za interese planinskih područja u Europskoj komisiji, te da se kroz projektni rad poveže i privuče EU sredstva u Gorski kotar.