Protekli vikend okolne skradske šume bile su ponovno pune berača gljiva. Automobili raznih registracija, najviše pulskih, riječkih i delničkih, bili su parkirani uz ceste ili na pristupačnim livadama. Lijepo, toplo i dovoljno vlažno vrijeme pogodovalo je vrganjima kojih ima zaista mnogo.

Mnogi berači su ubrali na velike količine vrganja odlične kvalitete. Kako je sezona branja na izmaku, jer temperature su sve niže, tako je i gljiva i gljivara u šumi sve manje. No plaća li se branje šumskih plodova. Ove godine kontrole u šumi su bile česte, kako od djelatnika HŠ i lugara, koji su na parkiranim automobilima puštali račune, tako i od policije. No najbolje su prošli oni koji su članovi gljivarskih udruga. S iskaznicama udruge slobodno su mogli brati gljive, naravno do 2 kg.

No taj bi Pravilnik, kako je rekao Romano Božac na susretu gljivara u Skradu, trebalo mijenjati. “Gljive su plodovi, kao kruške, jabuke, šljive, šteta je da propadnu. Paziti treba da se gljive ne gaze, kao i njihova staništa, da se ne devastiraju šume. Gljiva se ubere onoliko koliko nam treba, naravno ako ih ima“, zaključio je najpoznatiji hrvatski i europski stručnjak za gljive Romano Božac.

JOSIP JELIČIĆ JOJA S VRGANJEM OD 1,4 KG