Šume i voda zlata vrijede, no bez mladih i posla nema života U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i načelnik Damir Grgurić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, saborskog zastupnika i gradonačelnika grada Vrbovskog Željka Mirkovića, Ljudevita Krpana, pročelnika odjela za regionalni razvoj PGŽ te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i skradskih udruga.

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje nazočnima se obratio pozdravivši prisutne načelnik Općine Damir Grgurić. Između ostalog Grgurić je rekao kako se najviše sredstava, oko 4 milijuna kn, utrošilo za poboljšanje komunalne infrastrukture, za kanalizaciju i vodovod u Skradu i Hlevcima, za izmjenu kompletne ulične rasvjete u Općini, za uređivanje prometnica sela Brezje, Pečišće i ceste prema Tustom vrhu kao i manje zahvate na gradnji potpornih zidova, vodospreme na Rogima…

Ovo nismo zaslužili

”U ostalim segmentima rada uredno smo radili na poboljšanju uvjeta života naših žitelja kroz pomoć geronto domaćica koji je danas postao sastavni dio života starije populacije i koji bi trebalo dalje razvijati. Subvencioniramo nabavu školskih knjiga, učenički prijevoz, dječji vrtić, pomažemo rad svih udruga koje su na našem području. Borimo se da ovaj život u ovim surovim uvjetima učinimo što lakšim, ali mislim da polako gubimo bitku jer svakim danom dolazi do nas neka negativna informacija. Tako kako sada stvari stoje INA ima u planu zatvoriti benzinsku pumpu u našem mjestu, a ta pumpa ne koristi samo nama nego i ostalim stanovnicima ovog dijela Gorskog Kotara. Željeznica prijeti ukidanjem nekih putničkih linija, država će ukinuti brdski dodatak…Znadem da nas ima malo i da nismo veliko biračko tijelo ali gospodo nismo ovo zaslužili”, zaključio je emotivno načelnik Grgurić. Čestitkama su se pridružili Željko Mirković, Ljudevit Krpan i gradonačelnik Delnica Marijan Pleše.

Saborski zastupnik Mirković je rekao:“Svima nama je zadaća da mladost ostane tu, potrebna su radna mjesta koja će mlade zadržati ovdje, svi se moramo zajedno udružiti i tražiti rješenja za ostvarenje boljitka nas koji ovdje živimo. Kažu da će život u Gorskom kotaru biti povlastica, no mi moramo prvo osigurati dostojan život ljudima koji su sada ovdje. Recesija nam ne ide na ruku, na nama je da pružimo ruku jedan drugome i zajedno raditi na infrastrukturi i dovođenju potencijalnih investitorima…“.

Zašto ostati

Ljudevit Krpan je prenio pozdrave župana Vidoja Vujića te naglasio kako županija ima sve manje sredstava i kako se treba više osloniti na državu i pojedina ministarstva. „Treba se osloniti na samog sebe, stvarati projekte i programe a županija će pomoći u apliciranju, lobiranju i pronalaženju potencijalnih investitora. Županija će pomagati veće projekte značajne za Gorski kotar kao cjelinu i zajedničke nastupe prema ministarstvima,“ zaključio je Krpan.

Marijan Pleše kazao je kako je Goranima recesija stalno, zadnjih 100 godina, no u vrijeme zemljišnih zajednica početkom prošlog stoljeća i ekonomske krize Gorani su znali to iskoristiti i izgradili su ovaj kraj. Šume i voda su zlato ovog kraja, najveća svjetska bogatstva. Hoće li doći taj dan kada će Gorani naplatiti svoja bogatstva, kada će zakoni, vlada i ministarstva zaustaviti beskonačno iseljavanje Gorana i propast Gorskog kotara i stati na stranu Gorana, pitao se Pleše. „Nama jedinstva ne fali… vrijeme je da točno artikuliramo što želimo i to tražimo da bi bili ponosni na Gorski kotar i da generacijama koje dolaze pustimo nešto vrjednije zbog čega treba živjeti i ostati u Gorskom kotaru,“ zaključio je Pleše.

Nagrade i priznanja

Poveljom s novčanom nagradom od 500 kn nagrađeni su Dobrovoljno vatrogasno društvo Divjake, povodom 55. godišnjice osnivanja, Udruga «Skradska žena» Skrad, povodom 15 godina postojanja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Skrad, povodom 80. godišnjice rada i postojanja te Folklorna skupina «Skračka deca» povodom 5. godine djelovanja a u ime nagrađenih zahvalila se Marija Božičević.

Kulturno umjetnički program

Prije nastupa KUD-a Zeleni vir predsjednik vijeća je čestitao Dan općine Skrad svim žiteljima Općine, da im se ostvare snovi i želje te da uspiju na poslovnom planu. U kulturnom dijelu programa članovi mješovitog pjevačkog zbora “Zeleni vir” izveli su skladbe domaćih autora Nade Podnar i Nevenke Delač Grgurić, Moj Skrad, Gorski kotar i Pošterkanac a program je zaključen pjesmom Vivat Croatia.