Skradska škola proslavila je svoju 136-tu godišnjicu svečanom priredbom u skradskom Domu kulture. Ove godine uz izložbu plakata i slika u tehnici pergamano, program je započeo prezentacijom prvog školskog lista nazvan „Skračka žbela“ koji su izradili učenici škole.

Potom su se predstavili učenici vrtića svojim plesno pjevačkim nastupom. Uslijedili su još nastupi prvaša, drugaša, trećaša, četvrtaša i učenika PŠ Kupjak koji su se predstavili recitalima, scenskim igrama i plesnim točkama, pjevačkog zbora, pojedinačni nastupi učesnika županijskog Lidrana Natali Cindrić i Nikole Mancea, folklorne skupine „Skračka deca“ s spletom narodnih plesova te osmog razreda koji su scenskom igrom predstavili sebe i ovim nastupom oprostili se od svoje škole.

Ovogodišnji šarolik, raspjevan i plesom popunjen program, sve na temu iz školskog života, oduševljavao je publiku koja je znala pljeskom nagraditi izvođače. Cjelokupni program posložila je Ana Matić Zagorac uz pripomoć Ive Brajdić i učitelja djece koja su učestvovala u priredbi, teta iz vrtića Vedrane Tomić i Vesne Jurković, Nelice Udvardi, Suzane Suvić, Marijane Šporer, Diane Cindrić, Tine Grabar te volonterke Matine Mulc.

Na kraju su se gostima priredbe obratili ravnatelj škole Vjekoslav Pintar i načelnik Općine Damir Grgurić. Pintar je uz pozdrav svima koji su došli vidjeti pripremljeni program i svoju djecu i unuke rekao:“Slaveći 136 godina organiziranog školstva na području Općine Skrad moram istaći da smo se u zadnjih nekoliko godina približili ali i spustili ispod prve brojke koja nam govori o broju učenika u školi, naime u prvoj školskoj godini 1876./77. nastavu je pohađalo 74 učenika a ove školske godine škola ima 62 učenika. Ukratko naselja oko Skrada i sam Skrad u zadnjih 40 i nešto godina bilježe pad broja stanovništva što je neposredno utjecalo na pad broja djece u našoj školi.

U dolazećim godinama broj djece će doći do brojke 50 ili nešto ispod, prosječno s oko 6 učenika po razrednom odjelu. Nadajmo se da će te negativne brojke barem nakratko stagnirati ili će lagano ići u pozitivnom smjeru.

Ljepša strana ovih 136 godina je da je naša škola izuzetno dobro opremljena za izvođenje nastave, da imamo stručne učitelje koji se kontinuirano usavršavaju. Učenicima je glavno pomagalo nekad bila kreda i pločica a danas je to tablet računalo ili mobitel… Ima u tome neke simbolike, zar ne? Internet je svima dostupan, do informacija se dolazi u trenu, no i to ih mora netko naučiti. Tu u prvi plan dolaze njihovi učitelji koji ih obrazuju i odgajaju u isto vrijeme. Vjerujem da pratite rezultate koje postižu djeca uključena u rad INA i IŠA i zaključiti možemo da imamo dobru i nadarenu djecu koja svaka na svom području postižu zapažene rezultate.“

Načelnik Općine Damir Grgurić uz pozdrav i čestitke slavljeniku, prenio je roditeljima poruku kako će Općina i ove godine financirati nabavu udžbenika za djecu skradske općine, roditelji će kupovati radni materijal, radne bilježnice, dok će djeca prvog razreda dobiti poklon bon za nabavu školskih potrepština i besplatne udžbenike.