Za obitelji Božić, Burić, Cindrić, Damić, Injić, Ljubičić, Rački, Rupe i Žagar protekli mjesec bio je pun skijaških događanja. Njihovi su sinovi i kćeri svakog vikenda nastupali na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Skradsko skijanje se zadnjih godina, uz stručan rad trenera Duška Zatezala, veže uz gore navedene obitelji i njihovu djecu. Ukupno 14 skijaša učestvovalo je na skijaškim natjecanjima za Hrvatski pokal, Memorijalu mira u Mrkoplju te slovenskom Geoplin pokalu. Na većinu natjecanja skijaši idu u pratnji roditelja te bi se moglo reći kako je skijaško trčanje postalo malo „obiteljsko skijanje“. Uz to i roditelji rekreativno trče na skijama, npr. maraton Mira. Dijelom se to može objasniti što su roditelji djece bivši skijaši te su usmjeravanjem djece u taj sport željeli nastaviti tradiciju skijaškog trčanja u svojim obiteljima.

Kako to funkcionira u stvarnosti pitali smo predsjednika SK Polet Roberta Cindrića koji i sam u klubu ima svoje dvije kćeri. 1. Je li SK Polet mali „obiteljski“ klub? Četiri obitelji devet skijaša? Kako to funkcionira kad se zna da svi teže dobrom rezultatu, osvajanju medalja?

Ne mislim da se radi o obiteljskom klubu. Kako se radi o sportu koji se odvija u težim vremenskim uvjetima od ostalih sportova, normalno je da će roditelji pratiti natjecanja tako da su, ovisno o slobodnom vremenu, svi prisutni. Kao i svi sportaši u drugim sportovima i naši natjecatelji trebali bi i nastoje težiti što boljem rezultatu i osvajanju jedne od medalja.

2. Kakva je uloga roditelja na natjecanjima kada već prate djecu? Imaju li kakve zadaće?

Roditelji na natjecanjima pomažu treneru i djeci prilikom starta, bodrenja i praćenja tijekom cijele utrke i prihvata prilikom dolaska u cilj. Također sudjeluju u organiziranju prijevoza na natjecanja što sve zajedno čini uobičajene zadaće koje roditelji rado izvršavaju.

3. Bojite li se da prisutnost roditelja utječe na rad trenera i gdje se to vidi na natjecanju?

Prisutnost roditelja ne bi trebala imati utjecaja na rad trenera, dapače trebala bi pomagati treneru u njegovom radu, naravno dok mu ne odmažu u radu.

4. Je li teško biti predsjednik i u isto vrijeme roditelj dviju kćeri koje postižu dobre rezultate?

Kao predsjednik imam dosta obaveza što mi odnosi i dosta mog slobodnog vremena, ali trud i zalaganje te postizanje dobrih rezultata, kako svih natjecatelja tako i mojih dviju kćeri, daje mi motiv za rad u klubu.

5. Što bi poboljšali u radu kluba?

Klub bi trebalo omasoviti, ali nažalost djece je sve manje što se može vidjeti i u drugim sportovima. Tražimo načine pridobivanja djece predškolaca i prvoškolaca iz malog broja djece koja žive na području Skrada te ovim putem molim roditelje da svoju djecu uključe u rad skijaškog kluba.

6. Zna se da je skijaška oprema i maža danas vrlo skupa. Kako to financijski pratite?

Ove smo godine dobili sredstva od HOO čime smo obnovili našu opremu što je pridonijelo poboljšanju rezultata u odnosu na prijašnje godine. Naravno, da nemamo sredstava koje dobijemo od Općine Skrad, te pomoć OŠ Skrad, DVD-a Skrad i mnogih građana to sve ne bismo uspjeli. Stoga im ovom prilikom u ime sportaša i nas iz Kluba zahvaljujem na pomoći.

S druge strane klub se sa svojih 14 skijaša drži sredine tablice skijaškog trčanja u Hrvatskoj, trećeg ili četvrtog mjesta. Klub želi pridobiti mlade natjecatelje, cicibane iz predškolskog uzrasta i prvoškolce, želi zadržati natjecatelje kada krenu u srednju školu, jer bez jednih i drugih ne može se povećati broj aktivnih skijaša. Kakvu poruku odaslati mladim skradskim roditeljima? To smo pitali trenera Duška Zatezala, koji slovi kao trener koji traži ozbiljnost u radu, naročito u dolasku na treninge, jer danas nove skijaše prvo treba naučiti redovitosti, pa potom skijaškoj abecedi a to posredno obvezuje roditelje u prve dvije tri godine da djecu dovode na treninge.

Kako to ide i kako roditelji shvaćaju svoju ulogu u sportskom i skijaškom razvoju i oblikovanju svoje djece i što bi trebalo poboljšati trener Zatezalo kaže:“ Krenuli smo od nule, nakon dosta, dosta godina pauze. Nismo imali niti skijaša niti skijaške opreme, sad imamo dobru skijašku opremu i dobre mlade skijaše. Imamo 14 skijaša u takmičarskom ciklusu te još 4 skijaša u sustavu treninga početnika ali za bolji ekipni plasman od navedenog potreban je broj od oko 20-ak natjecatelja. Sam radim stručni dio pa je to neki maksimum. U Skradu je malo djece, nema brojnosti i selekcije, svako dijete je dobro došlo te svi oni svakodnevnim radom i pozitivnim pristupom napreduju. Imamo dosta mladih dobrih skijaša koji imaju perspektivu. Kroz godinu dvije kad popunimo sve kategorije bit ćemo u samom vrhu našeg trčanja .

Danas je dosta teško raditi u odnosu na desetak godina unazad, bilo je puno više djece, djeca su se u slobodno vrijeme puno više kretala pa im je i pristup sportu bio bolji. A tu su i roditelji koji su isto drugačiji nego nekad, natječu se preko svoje djece. Želio bih da shvate da se djeca trebaju međusobno poštivati te da imaju pošten odnos prema protivniku, svom sportskom prijatelju i treneru. Ja sportaše tako učim ali ako izostane takva podrška roditelja to je tada znatno teže. Ne može se svaki put pobijediti, kada to sportaša naučimo onda smo na pravom putu. Mi još putujemo…još učimo.“

Evo tako govore najodgovornije osobe skijaškog kluba Polet, predsjednik Cindrić i trener Zatezalo, koji podjednaku brigu vode o mlađim cicibanima i starijim kategorijama skijaša jer bez njih nema kontinuiranog razvoja sporta koji je proslavio Skrad. Tome mogu mnogo pridonijeti mlade skradske obitelji s djecom jer stručni ljudi, dobra infrastruktura i vrhunska oprema čekaju…