Reagiranje na razgovor s čelnicom skradskog PGS-a

od 24.04.2005.

Obzirom da sam u Vašem razgovoru sa čelnicom PGS-a u Skradu dobio značajan medijski prostor, dopustite mi da odgovorim na upućene kritike i ocjene.

Kao prvo, rezimirajući odrađeni četverogodišnji mandat iluzorno je očekivati da se ogroman posao odradi bez ijedne pogreške, jer tko radi taj i griješi. Svakako da onaj tko baš i ne radi, ima najmanje šansi da pogriješi. No neobično je to da netko tko je predsjednik Stručnog natječajnog povjerenstva, za probleme u provedbi natječaja okrivljuje predsjednika Općinskog vijeća. Odluku o uvjetima za svaki natječaj donosilo je Vijeće, pa je tako svaki vijećnik suodgovoran za tekst odluke za koju je digao ruku. Ako se s nečim nije slagao, mogao je i trebao to iznijeti u raspravi. Formalno-pravno niti jedan natječaj Općine Skrad nije poništen. Na svega jedan natječaj zaprimljena je žalba koja je proslijeđena Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koja je istu odbacila.

Drugo, projekt oko bivših vojnih objekata nije „zakočen zbog nesređene dokumentacije“, već se isti rješava već četiri godine. Predmet sadrži 110 akata i „ne leži u ladici“. Sporost državne administracije i složenost postupaka darovanja nekretnina je glavni razlog što do danas još nije riješeno pitanje dobivanja jedne cijepane katastarske čestice. Laiku se možda čini da je ovaj predmet mogao biti i brže rješiv, ali netko tko je kao vijećnik dobro upućen, bi se trebao suzdržavati od ovakvih paušalnih ocjena. Cijenim što se čelnica skradskog PGS-a i kao vijećnica Općinskog vijeća zauzela za rješavanje ovog predmeta i „podmetnula leđa“, ali žalim što je kao koalicijski partner to učinila eto svega jednom na samom kraju mandata pa se čini kao da je „podmetanje leđa“ korišteno u svrhu vlastite predizborne kampanje.

Treće, tko god je tražio razgovor ili došao u općinsku upravu bio je primljen i saslušan. To navodno nije uspjelo g. Damiru Podnaru s kandidacijske liste PGS-a, koji to unatoč činjenici da zna broj mog mobitela, nije od mene niti tražio. S kuglačima KK „Skrad“ sam razgovarao i pružio pomoć kada god su to od mene tražili, bilo kao predsjednik Općinskog vijeća, bilo privatno. Štoviše, pomogao sam im i kada to nisu niti tražili, a kod njih pak cijenim to što se nisu dali manipulirati niti onda kada su bili nagovarani i prisiljavani da protiv mene javno istupe, i kada su uvidjeli tko ustvari zastupa njihove interese.

Četvrto, navod da je čelnica skradskog PGS-a kao predsjednica natječajnog povjerenstva često trebala tražiti pojašnjenja, dovoljno govori sam za sebe. No, kad je čelnica skradskog PGS-a kao predsjednica Turističke zajednice općine Skrad provodila natječaj za zapošljavanje direktora Turističke zajednice, nikakvih nedoumica nije bilo.

Peto, kao građanin, kojima je čelnica skradskog PGS-a uputila poruku da „neki ljudi s lista trebaju prvo podmiriti svoje obveze prema lokalnoj samoupravi . . .“, čestitam i nadam se da je ta poruka upućena i kandidatima s liste PGS-a.

I zadnje, ne 100 nego 200 % se slažem s porukom koju je čelnica skradskog PGS-a na kraju svog razgovora uputila biračima. Doista trebaju „dobro promisliti tko je i koliko radio ove četiri godine na dobrobit svih Vas“, ali bih dodao u javnom i općem, a ne privatnom i pojedinačnom interesu.

V.P. 03/05/2005.