U Domu kulture održana je redovna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Skrad. Uz prisutne članove udruge i goste Vilima Malnara i Jovice Vujnovića ispred županijske organizacije te Marijana Dukića iz Delnica i Franje Kambera iz Ravne Gore održana je skupština koju je otvorio predsjednik Duško Zatezalo. Po izboru radnih tijela, predsjedništva, verifikacijske komisije, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, predsjednik Duško Zatezalo iznio je izvješće o radu udruge za proteklo jednogodišnje razdoblje.

„Udruga broji 34 člana, najvećim dijelom u ozbiljnim godinama. Zadaća nam je pomlađivanje udruge i to nam je najvažniji cilj u idućem razdoblju. Dobili smo dva nova člana Darka Crnkovića i Željka Grgurića. Plan koji smo donijeli nije u potpunosti realiziran, manje zbog pasivnosti a više zbog starosti članova. No ukupno smo zadovoljni s realizacijom plana jer su obilježeni Dan antifašističke borbe, Dan domovinske zahvalnosti, Dan neovisnosti, Dan državnosti i dan Svih svetih…Želja mi je da naša razmišljanja približimo i sudionicima Domovinskog rata jer i u našoj udruzi ima članova koji su sudjelovali u Domovinskom ratu…Ratovi su iza nas, okrenimo se budućnosti ali čuvajmo prošlost“, rekao je Zatezalo. Udruga posebnu pažnju pridaje Fondu solidarnosti koji je uspješno poslovao jer su prenesena sredstva iz prošlih godina usmjerena u taj Fond.

Za svoj rad udruga ima na računu blizu 18 tisuća kuna a članstvo godišnje izdvaja 40 kn za članarinu. Za 2017. godinu udruga će sredstva rasporediti u Fond solidarnosti 10 tisuća kn, za programe 8 tisuća kn, za materijalne i režijske troškove oko 4,5 tisuća kn, što će činiti ukupno oko 22,5 tisuća kn.

Članstvu prisutnom na skupštini obratili su se Vilim Malnar ispred županijske organizacije rekavši kako je lijepo vidjeti da članstva ima, da dolaze i mlađi te kako je u svim sredinama problem članstva isti, teško dolaze mladi…Načelnik općine Skrad Damir Grgurić rekao je kako podržava rad udruge te je predložio da se napravi popis svih obilježja, spomenika drugog svjetskog rata zaključivši „Povijest više ne možemo mijenjati ali budućnost da i budućnosti se trebamo okrenuti“.

Skupu su se obratili još Nikica Vujnović i Marijan Đukić. Predviđenim aktivnostima u 2017. godini želi se utjecati na svijest svakog pojedinca kojemu je antifašizam u srcu, želi se postići simbioza antifašističke borbe drugog svjetskog rata i domovinskog rata, jer je cilj ulaska u rat bio isti, borba za slobodu…Plan će se provoditi na razini mjesta, Gorskog kotara, županije, republike…od obilježavanja važnijih datuma iz NOB-a i Domovinskog rata, izleta, posjeta starijim i bolesnim članovima…

Krajem skupštine Margareta Paver predložila je da se Bilten o događanjima u 2. svjetskom ratu u Skradu i okolici umnoži još za oko 30-ak primjeraka jer ga traže pojedini žitelji i članovi UABA. Predsjednik udruge Zatezalo je na kraju skupštine uručio zahvalnice za višegodišnji rad Miroslavu Grguriću i Branku Beljanu.