U Domu kulture u Skradu održan je 14. Simpozij preventivne pedijatrije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i UNICEF-a koji je okupio stotinjak pedijatara iz raznih krajeva Hrvatske. Nakon uvodnog programa učenika skradske škole skup je otvorio dr. Josip Grgurić rekavši kako je to sada već 14. Simpozij a ovogodišnji je nastavak prošlogodišnjeg koji je posvećen Prevenciji kroničnih bolesti u djece.

„Edukacijski cilj Simpozija je vrlo izazovan i trebao bi sudionicima dati recentni stav o mogućnostima prevencije kroničnih bolesti u djece. Svaka kronična bolest razmatrat će se na tri razine, primarne, sekundarne, tercijarne, a danas sve više se govori i o kvartalnoj prevenciji u cilju smanjenja polipragmazije“, zaključio je dr. Josip Grgurić.

Na prošlogodišnji Simpozij osvrnula se mr.sc. Maja Batinica prisjetivši prisutne na odrađene kronične bolesti, astmu, maligne tumora, autizma, epilepsije, cerebralne paralize, dijabetesa, celijakije, hipertenzije i anoreksije.

Tijekom današnjeg dopodneva o leukemiji je govorio prof.dr.sc. Josip Konja, o ADHD-u prof.dr.sc. Biserka Rešić, o Migreni u dječjoj dobi prim.dr.sc. Vlasta Đuranović, o Cističnoj fibrozi prof.dr.sc. Dorijan Tješić-Drinković, o Kroničnim bolestima bubrega prof.dr.sc. Marijan Saraga. Dopodnevni dio simpozija zaključen je kratkom raspravom u kojoj se naglasio problem ADHD-a među djecom i rada s takvom djecom, u koji moraju biti uključeni svi, roditelji, učitelji, liječnici…O migreni i glavobolji je rečeno kako je česta u školskoj dobi i vrlo često je uzrok stres, odnosno povezana je s pretjeranim očekivanjima roditelja od djece.

U popodnevnom dijelu Simpozij je nastavljen prezentacijama dr.med. Alemke Jaklin Kekez o Kroničnim upalnim bolestima jetre, prof.dr.sc. Mladena Peršića o Kroničnim upalnim boletima crijeva, prof.dr.sc. Miroslava Harjačeka o juvenilnom idiopatskom artritisu te prim.dr.sc. Irene Babić o Kroničnom sekretornom otitisu. Okončanjem popodnevnih predavanja u raspravi je naglašeno kako svaka od danas obrađenih bolesti ili stanja zahtijeva specifičan tretman i liječenje, odnosno pristup djetetu.

Prisutnima se na kraju obratila predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. Đurđa Španović pohvalivši stručnost obrađenih tema današnjeg Simpozija dok je dr. Josip Grgurić zaključio skup riječima:“Sljedeće godine je 15. Simpozij, do viđenja dogodine u Skradu“.